Gazdaság

A távközlési pótadó miatt változtatott a Telekom menedzsmentje idei céljain

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

A múlt hét szombaton megjelent magyar közlönyből a távközlési pótadó részletei is kiderültek. A távközlési pótadó az elektronikus hírközlési szolgáltatásból származó, helyi adókról szóló törvény szerinti éves nettó árbevételre kerül kivetésre, és a 2022. és 2023. évekre vonatkozóan kell megfizetni.

Kapcsolódó
Megjöttek a részletek az „extraprofitadóról”: egy repülés után akár 9750 forint is lehet a különadó
Megduplázódik a cégautóadó, illetéket rónak ki az értékpapírügyletekre.

A távközlési pótadót is a helyi adóknál számított nettó árbevétel alapján kell fizetni a cégeknek. Az adó mértéke az 1 milliárd forintot meg nem haladó bevétel után 0 százalék, az 1 milliárd forintot meghaladó, de 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék, az 50 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 3 százalék, a 100 milliárd forintot meghaladó része után pedig 7 százalék.

A távközlési pótadót 2022-ben november 30-ig kell megfizetni, a 2022. július 1-jét magában foglaló adóévre a 2021-ben kezdődő adóévben elért nettó árbevétel alapján, a 2023-ban kezdődő adóévben pedig az ötödik hónap utolsó napjáig  ugyanennyi pótadóelőleget kell megfizetni.

Mint a Portfolio.hu írja, a rendelet alapján a Magyar Telekom Nyrt. arra számít, hogy 2022-ben ez 25 milliárd forint adóterhet jelenthet nekik. A pótadó következtében, valamint a működésből eredő egyéb folyamatokat is figyelembe véve a társaság várakozásai szerint, az EBITDA AL, valamint a szabad cash-flow esetén is kismértékű csökkenésre számít a 2022. évre az előző évhez viszonyítva. A 2022. évi nyilvános célkitűzések további elemei változatlanok maradnak. A Magyar Telekom a pótadó bejelentése előtt még azzal számolt, hogy az EBITDA AL idén 3-5 százalékkal növekedhet 2021-hez képest, a szabad cash-flow pedig a tavalyi 56,2 milliárd forint után idén legalább 70 milliárd forint lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik