Gazdaság

OTP: a devizamegtakarítás lett az első negyedév favoritja

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az OTP bank ügyfeleinél jelentős összegek halmozódtak fel az év elején, a befektetési volumen mégis 10 százalékkal elmaradt a bank várakozásától. A legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza volt, megelőzve a forint takarékszámlát és az értékpapírokat – közölte a bank szerdán az MTI-vel.

A hitelintézet szakértői szerint az orosz-ukrán fegyveres konfliktus, illetve az azt övező gazdasági folyamatok keltette bizonytalanság okozta, hogy a befektetések elmaradtakt a várakozástól.

A családoknak járó szja-visszatérítés, a fegyverpénz és a 13. havi nyugdíj folyósításának köszönhetően jelentős összegek érkeztek az OTP Bank ügyfeleinek számláira. Az eddigi adatok szerint a rendkívüli kifizetések több mint 60 százalékát a hitelintézetben hagyták.

Úgy tűnik, a feszült geopolitikai helyzet és az ennek kapcsán a gazdaságra is negatívan ható bizonytalan környezet miatt sokan kivárnak, sőt tartalékolnak, amely logikus reakció az ehhez hasonló körülmények között. Fontos azonban kiemelni, hogy az összegek jelentős része látra szóló folyószámlákon pihen, így a magas infláció miatt folyamatosan veszít értékéből – áll a közleményben.

A bank megtakarítási termékekért felelős vezetője, Fabriczki Rita a közlemény szerint kijelentette, hogy a fegyveres konfliktus enyhülésével, a tőkepiaci hozamok fokozatos javulásával a megtakarítási folyamatok normalizálódására számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik