Gazdaság

Nőtt az OTP árbevétele, de veszteséges lett a bank az első negyedévben

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az OTP-csoport a vártnál rosszabb eredménnyel zárta az első negyedévet, 88,6 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt könyvelt el, szemben az előző negyedév 123,3 milliárd forintos eredményével, és az egy évvel korábbi 117,2 milliárd forintos negyedéves eredményével – írta az MTI. Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken publikálta a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentését, amelynek alapján a bankcsoport konszolodált adózás utáni vesztesége 33,4 milliárd forint volt, ami 128 százalékkal rosszabb az előző negyedévinél, és 136 százalékkal romlott az egy évvel ezelőttihez képest. Az adózott eredmény nagyságát a jelentés szerint 122 milliárd forintnyi korrekciós tétel csökkentette az első negyedévben többnyire az orosz-ukrán háborúval összefüggésben. Az elemzők a bank által készített konszenzus szerint 93,7 milliárd forintos konszolidált számviteli adózott eredményt, illetve 60,2 milliárd forintos konszolidált adózás utáni eredményt vártak korrekciós tételek nélkül.

A Portfolio.hu azt emelte ki, hogy megint nagyot nőtt az OTP, az összes bevétel 20 százalékkal 361,2 milliárd forintra bővült, és mivel a működési költségek csak 10 százalékkal emelkedtek, a bankcsoport működési eredménye 30 százalékkal 191 milliárd forintra nőtt. Összességében tehát szerintük a bank teljesítményével nincs gond, az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni szankciók azonban alaposan elrontják az összképet, az OTP 73 milliárd forint céltartalékolásra kényszerült, és számtalan korrekciós tétel is lefelé húzza az eredményt, ezeknek tudható be, hogy az OTP veszteséges lett a negyedévben.

Az eredménykimutatás felsőbb soraiban egyébként az elemzői várakozásokat mérsékelten meg is haladta a bank eredménye, az összes bevétel 2, a működési eredmény 3 százalékkal lett magasabb a vártnál, a kockázati költségek mérsékelten alacsonyabbak lettek, mint amire az elemzők számítottak, ennyi korrekciós tétellel viszont senki sem számolt, ezért lett szerintük akkora különbség a várt (+60,2 milliárd forint) és a tényleges (-33,4 milliárd forint) profit között. Megjegyezték, nem túl sűrűn előforduló esemény az OTP-nél, hogy veszteséges lenne. Hozzátették, dráma egyelőre nincs, bevétel és működési eredmény szintjén is jól néz ki a bank, az orosz és az ukrán kitettség pedig kezelhető méretű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik