Gazdaság

Börtön helyett egymás után kapja az uniós pénzeket a korrupció miatt 5 évre ítélt volt polgármester

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A 2018-ban öt év börtönre ítélt volt balmazújvárosi polgármester büntetésének elhalasztását Völner Pál korrupcióval gyanúsított volt államtitkár rendelte el. Miközben Veres Margit kegyelmi kérvényéről négy év alatt nem hozott döntést Áder János leköszönő köztársasági elnök. Azóta a volt városvezető céget alapított, és egymás után veszi fel az európai uniós vissza nem térítendő agrártámogatásokat.

Több mint 8,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást vett fel Veres Margit volt balmazújvárosi polgármester azóta, hogy 2018-ban 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték vesztegetés elfogadása miatt – értesült a 24.hu. Az egykori városvezető a Magyar Államkincstár nyilvántartása szerint gazdálkodóként tevékenykedik, és többek közt terület alapú támogatásokat kapott, valamint ipari zöldségnövény termesztésre és zöldítésre kérelmezett és kapott EU-s pénzeket.

Az ellene hozott jogerős bírósági ítélet ellenére Veres Margit négy éve nem vonult börtönbe, mert kegyelmi kérvényt nyújtott be a köztársasági elnökhöz, amelynek elbírálását szabadlábon várhatja ki. Erre az Igazságügyi Minisztérium döntése alapján van lehetőség, a tárca ugyanis felfüggesztheti a büntetés végrehajtását. A minisztérium kegyelmi ügyekről szóló tájékoztatójában az olvasható:

A kegyelmi eljárás során a miniszter által átruházott hatáskörben eljárva a parlamenti államtitkár elrendelheti a büntetés vagy a javítóintézeti nevelés végrehajtásának a köztársasági elnök döntéséig történő elhalasztását vagy félbeszakítását.

Tehát a büntetés elhalasztásáról a parlamenti államtitkár dönt. Érdekes, hogy az igazságügyi tárca nevezett államtitkára 2015 és 2021 között – tehát a volt polgármester ügyében hozott ítélet idején is – az a Völner Pál volt, aki tavaly év végén azután mondott le posztjáról, hogy a legfőbb ügyész korrupció elkövetésével gyanúsította meg. Következésképp Völnernek kellett döntenie Veres büntetésének elhalasztásáról. Ugyanakkor pikáns körülmény, hogy

Völner Pálnak hivatali vesztegetés elfogadása miatt kell felelnie, ugyanazért, amiért Veres Margitot 5 év börtönre ítélték.

Palágyi Barbara / 24.hu Völner Pál

A 24.hu információi szerint Áder János köztársasági elnök csaknem négy év alatt nem hozott döntést Veres Margit kegyelmi ügyében, és utódját, Novák Katalint sem köti semmilyen határidő, hogy elbírálja a volt polgármester kérvényét. Áder egyébként a hétvégén a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról beszélt, hogy tíz éves hivatali ideje alatt 120 főnek adott kegyelmet.

Nem mellékes, hogy Veres Margit kedvezményesen már szabadulhatott volna a rácsok mögül, ha a jogerős ítélet kihirdetése után bevonul. Viszont körülményei alapján egyáltalán nem úgy tűnik, mintha hosszú börtönévekre készülne. Agrárgazdálkodása mellett közvetlenül azután alapított céget, hogy jogerősen is elítélték. A VMSEVEN Kft.-nek mindössze egy alkalmazottja van, ügyvezetője Veres Margit lánya. Azt nem tudni, hogy a főtevékenységként üzletviteli és egyéb tanácsadással foglalkozó cégnek honnan vannak megbízásai, de 2020-ban nagyjából tízmillió forintos bevétele volt. A társaság idén februárban egy Skoda Suberb típusú gépjárművet is lízingelni kezdett, ami után még ötmillió forinttal tartozik a cég a Porsche Finance Zrt.-nek.

Mint megírtuk, Veres Margit nyilvános eseményeken is aktívan részt vesz, amíg kegyelmi kérvénye elbírálására vár. 2019 karácsonya előtt a korábbi polgármester a hajdúnánási városbálon mulatott többek közt Tiba István fideszes országgyűlési képviselő, Jakab István MAGOSZ-elnök társaságában. Korábban pedig Romániában, Csíkszentdomokoson tűnt fel, ahol a magyar országgyűlés csapata és a székelyföldi önkormányzati képviselők barátságos labdarúgó-mérkőzését tartották. Az állami televízió tudósításában az volt látható, hogy miközben Kövér László házelnök a csatornának nyilatkozik, Veres Margit a háttérben a résztvevőkkel társalog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik