Gazdaság

Friss törvényjavaslat utal rá, Pintér Sándorhoz kerülhet az egészségügy

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos jogi kérdéseket rendező, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által benyújtott törvényjavaslat egy új miniszter megnevezést használ, ami azt erősíti, hogy a Belügyminisztériumhoz kerül az egészségügyi terület. A javaslatban az olvasható:

egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter.

A hvg.hu által kiszúrt törvényjavaslat megerősíti azokat a korábban kiszivárgott híreket, miszerint az új kabinetben az egészségügyi terület átkerülhet a Belügyminisztériumhoz, amit várhatóan továbbra is Pintér Sándor vezet majd.

A Gulyás Gergely által jegyzett tövénymódosítás szinte egy időben került fel a parlament honlapjára azzal, amiben Varga Judit igazságügyi miniszter az Ukrajnában zajló háborúval és annak humanitárius hatásaival indokolt, már előre bejelentett tizedik Alaptörvény-módosítást terjesztette be, és amely erre a helyzetre kiterjesztené a veszélyhelyzet mint különleges jogrend alkalmazhatóságát, lehetőséget adva a kabinetnek a rendeleti kormányzásra.

A cikk szerint a járvány miatti veszélyhelyzet megszűntetését célzó Gulyás-féle törvényjavaslat lényege, hogy a veszélyhelyzettel összefüggésben eddig hozott, jelenleg hatályos rendelkezések joghatásait a veszélyhelyzet megszűnésével rendezze. A mintegy 70 oldalas salátatörvény emiatt meglehetősen száraz olvasmány, ám van benne egy érdekes részlet a javaslat részletes indoklásában.

Az újdonság az eddig nem használt, „az egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter” fogalom. A hvg.hu szerint ez a megfogalmazás arra utal, hogy az addigra hivatalba lépő új kormányban a belügyminiszter felel majd az egészségügyi területért is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik