Mohos Márton / 24.hu
Közélet

Varga Judit benyújtotta az Alaptörvény módosítását a veszélyhelyzetről

A járvány miatt már nem sokáig lesz veszélyhelyzet, de a háború és a menekültválság miatt még lehet.

Saját Facebook-oldalán közölte Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy benyújtott az Alaptörvény módosító javaslatát, ami más helyzetekre is kiterjesztené a veszélyhelyzet fenntartását – szúrta ki a Telex. Íme a miniszter érvelése:

Az orosz-ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett és megváltoztatta az európai gazdasági kilátásokat is. Ezen kihívások kezeléséhez és kivédéséhez hazánknak biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.
A háború elől menekülőket ellátjuk, a gazdasági károkat minimalizáljuk, a magyar családokat pedig meg fogjuk védeni!

A Telex visszaemlékezése szerint a választások utáni első Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy mivel az orosz-ukrán háború elhúzódhat, a veszélyhelyzet tényállását ki akarja a kormány egészíteni humanitárius katasztrófa, illetve szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetére is. Ugyan a járvány miatti veszélyhelyzet a tervek szerint május 31-én megszűnik, de lehetőség lesz így a háború miatt fenntartani a rendkívüli jogrendet. Gulyás akkor így fogalmazott:

Meglátjuk, hogy az események alakulása okot ad-e arra, hogy veszélyhelyzetet hirdessünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!