Gazdaság

Biodiverzitás a gyakorlatban – A Lidl részt vett egy új szabvány kialakításában és elsőként alkalmazza azt (x)

Lidl
Lidl
A Lidl Magyarország évek óta kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, felelősséget vállal mindazokon a területeken, ahol hatással van az emberekre és a környezetre. Felelősségteljes vállalatként szem előtt tartja, hogy minden nap megfeleljen a minőségre vonatkozó ígéretének, miközben segít megóvni  környezetünket a jövő számára.

Számos eddigi fenntarthatósági törekvése mellett, az áruházlánc részt vett a GLOBALG.A.P tanúsítvány legújabb kiegészítő moduljának kialakításában. A biológiai sokféleség védelmére fókuszáló, a hagyományos európai gyümölcs- és zöldségtermesztésre vonatkozó, egész iparágra kiterjedő kiegészítő szabványt a Lidl, az európai élelmiszer-kiskereskedők közül elsőként vezeti be saját beszállítói láncában. Bár a szabvány elsősorban a zöldség-gyümölcs beszállítókat érinti, a vásárlók számára is még átláthatóbbá és biztonságosabbá teszi a vásárlást. A GLOBALG.A.P Add-On BioDiversity-t (Biodiverzitás Kiegészítő Modul) a Lidl első körben több mint 250, különböző európai országokból származó termelőre alkalmazza, később pedig az összes európai zöldség-gyümölcs beszállítójára szeretné kiterjeszteni.

Lidl

Egyik és talán legfontosabb követelmény, ha a vásárlói oldalról nézzük, hogy a termék visszakövethető legyen a Lidl polcaitól egészen a termelőkig. Ennek érdekében a vállalat partnereinek a szállítások során fel kell tüntetniük egy nyomon követhetőségi etiketten a terménnyel kapcsolatos összes fontos információt, köztük azt is, mely termesztőtől érkezett a termény és melyik csomagolóházban csomagolták. Emellett minden termelőnek rendelkeznie kell GlobalG.A.P tanúsítvánnyal. Ez egy nemzetközi élelmiszerbiztonsági tanúsítvány, mely kifejezetten a mezőgazdasági termésre és termékkezelésre vonatkozik, mely követelmény hazánkban már 2017 óta érvényben van.

„A Lidl Magyarország elsősorban azt várja el a partnereitől, hogy elkötelezettek legyenek: vállalják a magas minőségi követelményeknek való megfelelést és folyamatosan törekedjenek a fejlődésre, fejlesztésekre” – mondta Tőzsér Judit, a vállalat kommunikációs vezetője.

Lidl

Hogyan is jut el a friss hazai zöldség és gyümölcs a termőföldekről az áruházak polcaira?

„Az olyan, frissességüket gyorsan elvesztő terményeket, mint például a fejessalátát, az újhagymát, a gombát és a csomósretket a gazdák már kora hajnalban betakarítják. Reggel beszállítják azokat a TÉSZ-ekbe (Termelői Értékesítő Szervezetek), ahol megtisztítják és becsomagolják a terményeket. Innen délután hűtött, 4 fokot biztosító kamionokkal szállítják ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket a Lidl központi, szintén hűtött raktáraiba, ahol az áruházlánc ellenőrei fizikai, kémiai, biológiai vizsgálatokat végezve megállapítják, hogy a szállítmányok megfelelnek-e a Lidl magas minőségi követelményeinek. A tökéletes árut aztán szintén hűtött kamionokban az éjszaka folyamán az áruházakba szállítják, ahol – alig 24 órával az után, hogy a termőföldön betakarították – reggel már meg is vásárolható.

A frissességüket tovább megőrző zöldségek és gyümölcsök, mint például a burgonya, a sárgarépa, az alma, a körte, a vöröshagyma, a cékla, az uborka, a paradicsom és a paprika, hasonló útvonalon, alig 48 óra alatt kerülnek a polcokra” – tudtuk meg a kommunikációs vezetőtől.

Lidl

A vállalat különös figyelmet fordít a magyar beszállítókra, a magyar gazdaság támogatásának és fejlesztésének jegyében, ennek köszönhetően termékeinek közel 60 százalékát magyar partnerektől szerzi be. Saját márkás kínálatában az áruházlánc hazai tárgyalású zöldség- és gyümölcstermelő partnerei is GLOBALG.A.P. szabvány szerint működnek, és a beszállítók 100%-a rendelkezik a tanúsítvánnyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik