Gazdaság

Szja-visszatérítés: kétforintos eltérés miatt nem utalt a NAV

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Durva jogsértéssel korlátozza a NAV az szja-visszatérítést

– mondja Angyal József okleveles adószakértő. Hozzátette, emiatt nem teljesül Varga Mihály pénzügyminiszter azon ígérete, hogy két héten belül visszatérítik azon gyerekesek adóját, akik az adóbevallással kérik azt.

A konkrét esetben az adószakértő készítette el egy háromgyerekes házaspár adóbevallását, hogy családi kedvezmény-átcsoportosítással maximálja az szja-visszatérítést. Az anya gyedjének nyugdíjjárulék-tartalmára átcsoportosított annyit az apa által igénybe vett családi kedvezményből, hogy a férfi megkaphassa majdnem a maximális 809 ezer forintos szja-visszatérítést. A bevallást a szülők február 18-án, azaz egy hónapja küldték be, és nem értették, miért nem érkezett meg nekik két hét, de még egy hónap múlva sem az átcsoportosítás révén még visszajáró csaknem negyedmillió forintnyi szja-visszatérítés.

Kétforintos hiba

A gyerekesek szja-visszatérítéséről szóló kormányrendelet azt írja, hogy a február 15-éig kiutalt szja-visszatérítési előleg egyenlő a kifizetők által év közben levont szja-val. A kifizetők által év közben levont szja-t pedig a munkáltatótól származó M30-as igazolás tartalmazza. Az adószakértő ezek alapján készítette el a bevallást, és igényelt vissza a korábban előlegként megkapott összegen felül még 243 ezer forint szja-t az apának. A szülők azonban hiába várták a kiutalást, helyette a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) olyan értesítés érkezett, miszerint hibás a bevallás. Kétségbe voltak esve, és egy kukkot sem értettek abból, amit írt a NAV, vagyis hogy miért hibás a bevallás. Az adószakértő azonban rögtön rájött, mi áll a „hiba” mögött.

Havi szja-levonás és éves szja

A kifizető havonta vonja le az szja-t, a havi bruttó fizetés alapján, és havonta egész forintra kerekít, majd a havi összegeket összeadva állítja ki az M30-as éves adóigazolást. A bevallásban már az egész éves jövedelemre összesen számítják ki az szja-t. Az szja M30-ason szereplő, illetve éves jövedelem alapján számított összegénél ezért lehet néhány forintos eltérés, a havi kerekítések miatt. De mint írtuk, a kormányrendelet alapján az szja-visszatérítésnél a kifizető által levont előleget kell figyelembe venni, azaz az M30-as igazoláson szereplő összeget.

A konkrét esetben az apa M30-as igazolásán 550 038 forint levont szja-előleg szerepelt a 12 hónapra, vagyis ennyi kellett volna legyen a február 15-én első körben visszautalt szja-visszatérítés. A NAV azonban a bevallástervezetben az összesített jövedelem alapján 550 036 forint szja-t számolt egész évre, és ezért számításuk szerint két forinttal kevesebb szja járt vissza – ezzel a két forinttal kevesebbet is utalt ki szja-visszatérítési előlegként a NAV az apának február közepén. És mivel a bevallásban nem a két forinttal kisebb összeg szerepelt, az adóhatóság hibásnak nyilvánította a bevallást.

Ha hibás a bevallás, késik az szja-visszatérítés is

Az adószakértő szerint jogsértő volt a két forinttal kevesebb szja-visszatérítés megállapítása, és kiutalása, mert az nem az M30-as igazolás alapján történt. Leszögezte, a vonatkozó kormányrendelet alapján a NAV-nak nem volt joga számolgatni. A két forintot egyébként visszajáró adóelőlegnek tüntette fel a NAV.

És nem is a két forinton van itt a hangsúly, hanem azon, hogy a kétforintos eltérés miatt a NAV hibásnak minősítette a bevallást, a család pedig emiatt még mindig nem kapta meg a maradék szja-visszatérítését, amit a pénzügyminiszter ígérete alapján már két hete meg kellett volna, hogy kapjanak.

Az adószakértő rögtön látta, mi van a hibajelzés mögött, de mint mondja, ha egy laikus hasonló okból kapja vissza a bevallását, nem valószínű, hogy rájön, mit is vett a NAV hibának, és mit lehet tenni, hogy kiutalják végre az szja-visszatérítést. Angyal József annyit tudott tenni, hogy kényszerűségből igazodott a NAV jogsértő gyakorlatához – két forinttal kevesebbre vette a levont szja-előleget, és újra beküldte a bevallást. Bíznak benne, hogy így már nem lesz „hibás”.

A konkrét eset rávilágít arra is, hogy nem feltétlenül lehet a bevallási tervezet nélkül, csupán az M30-as igazolás alapján elkészíteni az szja-bevallást, illetve visszaigényelni még szja-t, ha volt szja-visszatérítési előleg.

Javíthatta is volna a NAV a „hibát”

Az adószakértő már csak azért sem érti, hogy a kétforintos eltérést miatt miért tekinti a NAV hibásnak a bevallást, mert az adóigazgatási törvény végrehajtási rendelete kimondja, önadózás esetén (az szja-bevallás is önadózás) az adóhatóság megvizsgálja, helyes-e az adóbevallás, és ha számítási hibát, elírást talál, azt kijavítja. Az adózót pedig csak akkor kell értesítenie, ha a kijavítás az adófizetési kötelezettség vagy az adó-visszatérítés összegét érinti.

Angyal József álláspontja szerint a kétforintos eltérés tipikusan olyan „hiba”, amit az adóhatóság javíthatott volna, nem kellett volna visszaküldenie azzal a bevallást, hogy az hibás, ezzel hátráltatva, hogy a család megkapja a neki járó adó-visszatérítés maradékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik