Gazdaság

A gázárak is kilőttek Európában, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

A megelőző napok vad emelkedése után szerda estéről csütörtök reggelre 35 százalékkal, 120 euró/MWh-ra ugrott a márciusi határidős gázár a holland TTF gáztőzsdén – figyelt fel rá a Portfolio.hu.

A szakportál szerint ez még nem történelmi csúcs, de ütemes haladás afelé. Emlékeztetnek továbbá, hogy karácsony előtt napon belül átmenetileg 185 euró körül is járt az akkori legközelebbi lejáratra (január) a gázár, akkor időjárási, keresleti okok miatt és amiatt, hogy aznaptól kezdték lecsavarni az oroszok a gázszállítást a Jamál-Európa gázvezetéken nyugat felé. Azóta is a szokásossal ellentétesen visszafelé, tehát Németország felől Lengyelország felé áramlik a gáz nettó értelemben a két ország között.

Az biztos, hogy hatalmas a bizonytalanság a piaci szereplők között, hogy az orosz támadás miatt a gázszállításokkal mi lesz, lesz-e egyáltalán a következő hónapokban elérhető volumen, így ez a közeli lejáratokra egyrészt extrém áremelkedést okoz, a távolabbi eljáratokra pedig ügyletkötési bizonytalanságot – tették hozzá.

Két napja Vlagyimir Putyin orosz elnök még azt üzente, a gázszállításokkal nem lesz gond.

Kapcsolódó
Putyin azt üzente, megszakítás nélkül szállítják az orosz gázt a világpiacra
Úgy tűnik, Európa ezt a telet már kihúzhatja komolyabb gázpiaci zavarok, korlátozások nélkül.

Mint írtuk, az olaj ára is kilőtt a hárború hírére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik