Belföld

Extra drága földgázzal számol az energetikai hivatal áprilistól

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megállapította, mekkora földgáztárolási díjakat kell alkalmazni 2022. április 1. és 2023. március 31. között – írta a VGF szaklap, alkalmazandó földgáztárolási díjak mértékét. A MEKH közlése szerint a kitárolás költsége a jelenlegi 10,54 forintról 18,44 forintra, a betárolás díja pedig 97,25 forintról 170,19 forintra emelkedik megawattóránként.

A szaklap kitér arra is, hogy a drágulás mögött számos tényező áll, ezek között a legfontosabb, hogy a korábbinál jóval magasabb import földgázárakkal számol a hivatal.

  • A jelenleg érvényben lévő tárolói díjképletben ugyanis a földgáz importára éves átlagban 62,315 forint/köbméteres áron szerepel,
  • az előttünk álló tárolói évben ugyanakkor már majdnem négyszeres áron, 240,954 forinttal kalkulálják köbméterét.

A betárolás időszaka áprilistól október közepéig tart egyébként, onnantól pedig a következő év márciusának végéig a kitárolásé. A tárolót használó engedélyesek (állami vagy magánkézben lévő kereskedők) pedig a kitárolásért és a betárolásért is díjat fizetnek. A hivatal közleményében külön kiemeli, hogy a földgáztárolási díjak emelkedése nem növeli a lakossági felhasználók terheit, mivel a lakossági földgázfelhasználók ellátása az egyetemes szolgáltatáson belül szabályozott végárakon történik. De mint a szaklap kitért rá, a gazdálkodó szervezetek már nem ilyen szerencsések, hiszen nem állhatnak az állami védőernyő alá, ki kell fizetniük a piaci árat, amelyet csak tovább srófol a tárolás megemelkedett költsége.

A kereskedelmi gáztárolók töltöttsége közben egyre apad, jelenleg 15 százalék környékén áll a mutató. A szokatlanul enyhe idő miatt a kitárolás üteme alacsonyabb a megszokottnál, a visszapréselendő gáz mennyisége azonban így is jóval nagyobb lesz, mint volt a korábbi években.

Kiemelt kép: Nyomásmérő óra a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik