Gazdaság

Putyin azt üzente, megszakítás nélkül szállítják az orosz gázt a világpiacra

Alekszej Nyikolszkij / MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool
Alekszej Nyikolszkij / MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool

Megszakítás nélkül folytatódik Oroszország gázszállítása a világpiacokra – küldte írásos üzenetét egy kedd délelőtti katari földgáz konferenciára Vlagyimir Putyin orosz elnök. Közben Petr Fiala cseh miniszterelnök egy keddi prágai parlamenti felszólalásában azt mondta: arra is van forgatókönyvük, ha megszakadnának az orosz gázszállítások.

A Portfolio.hu szerint a legfrissebb adatok alapján nagyon úgy néz ki, hogy ezt a telet már kihúzza komolyabb gázpiaci zavarok, például kényszerű gázkorlátozások nélkül Európa, de nagy kérdés, hogy mi lesz a következő fűtési szezonban, azaz fel tudja-e rendesen tölteni gáztárolóit a kontinens és lesz-e mindig elegendő vezetékes, illetve cseppfolyós földgáz, továbbá milyen áron  tudja megoldani a betárolást.

Ez a kérdés főleg annak tükrében aktuális, hogy kedden Olaf Scholz német kancellár azt is bejelentette: az Északi Áramlat 2 engedélyezését leállítják, így továbbra is más forrásból kell majd megoldani Németország gázellátását. Erre az orosz kormányfő cinikusan úgy reagált, hogy az európaiak ezért majd tartósan extrém magas, akár 2 ezer eurós gázárat fizetnek. Ezzel összefüggésben a német gazdasági miniszter beavatkozást vázolt a magánkézben lévő német gáztárolói piacon.

Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videóüzenetet intéz a nemzethez, miután aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület – a „Luhanszki Népköztársaság” és a „Donyecki Népköztársaság” – függetlenségének elismeréséről szóló dokumentumot a moszkvai Kremlben 2022. február 21-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik