Gazdaság

Szja-visszatérítés: mihez kezdjünk a pénzzel?

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Év elején rengeteg család jut extra bevételhez az szja-visszatérítés révén, és bármilyen meglepő, sokan nem tudják még, hogyan költsék el ezt a pénzt. A szakértők szerint lehet, hogy nem is olyan nagy baj ez, mert jobb, ha idén nem elköltjük a pénzünket, hanem okosan befektetjük.

A tapasztalatok szerint mi magyarok legszívesebben lakáskasszába, babakötvénybe, állampapírba, életbiztosításba és ezekhez hasonló, konkrét célokat megfogalmazó biztonságos megtakarítási formákba fektetjük a pénzünket. Látványosan megnőtt az utóbbi években azoknak a családoknak a száma, akik így tesznek, és túllépve a korábbi pénzügyi tradíciókon nem párnacihába rejtik a megtakarított pénzüket, hanem megfontolt befektetéseken keresztül gondoskodnak a jövőjükről. Számukra ezek a rendszeres befizetések éppolyan alapvető részei lettek a havi büdzsének, mint a gázszámla kiegyenlítése.

Pénz áll a házhoz

De mi történik akkor, amikor ez a jól bejáratott családi költségvetés rend egy pozitív változás miatt kizökken a megszokott kerékvágásból például azzal, hogy nem várt szja-visszatérítés érkezik év elején? Hogyan reagálunk, ha hirtelen extra bevételre teszünk szert, és a megszokotthoz képest valamivel – akár csak néhány tízezer forinttal – több pénz marad a családi kasszában minden hó végén?

Az Erste Bank felmérése szerint furcsa módon nagyon sokan „lefagynak” ilyenkor, és nem tudják, mit kezdjenek a váratlan összegekkel. A pénzintézet által az szja-visszatérítés kapcsán megkérdezett ügyfeleknek csak kevesebb, mint a negyede tudta pontosan előre, mire költi majd az extra jövedelmet (ők jellemzően az alacsonyabb havi keresetből élők, akiknek sürgető kiadásaik vannak), 70 százalékuk viszont egyáltalán nem döntötte el, mit kezd a pénzzel, vagy csak részben tervezte meg, hova költi. A megkérdezettek gondolkodása egy valamiben nagyon hasonló volt az állami juttatással kapcsolatban: szinte senki nem tekintett rá befektethető tőkeként.

Kis befektetés is lehet hasznos

Ez meghökkentő, különösen annak fényében, hogy milyen sokan élnek közülük a korábbiakban felsorolt öngondoskodási lehetőségekkel, így számukra a befektetés, mint műfaj elvileg nem is idegen. Ám ők valószínűleg egy nyugdíjpénztári befizetésre, egy életbiztosításra vagy egy lakástakarék kasszára nem profitorientált befektetésként gondolnak, hanem praktikus megtakarításként. A „befektetés” szóhoz ugyanis mi magyarok jellemzősen grandiózus léptékeket társítunk, vagyis jóval nagyobb összeget képzelünk el befektetésre érdemesnek annál, mint amennyit a kormány jóvoltából most év elején kapunk. Ezen felül a legtöbben úgy vélik, hogy a befektetés különleges képességeket igénylő bonyolult tudomány, amivel csak a Wall Street szerencsés kiválasztottjai foglalkozhatnak.

Holott a valóságban már havi 20 ezer forint is haszonnal forgatható tőkének számít, a befektetés pedig nem csak a profik kiváltsága.

Ezzel csak nyerhetünk

Három okból is érdemes szerintünk havi rendszerességgel kisebb összegeket befektetési célra fordítani az év eleji szja-visszatérítésből. Az első, hogy ez a pénz ideális kockázati tőkének számít, és tökéletes a befektetésre, hiszen van egy semmi mással nem pótolható, kitűnő tulajdonsága. Mégpedig az, hogy a legtöbb embernek nem tőle függ az anyagi biztonsága. Természetesen vannak, akiknek mentőövként érkezik ez az összeg, és régóta halogatott, létfontosságú kiadásokat fedeznek belőle, de szerencsére többségben vannak azok a családok, akik mindennapi igényeiket enélkül is ki tudják elégíteni. Egyszóval számukra ez „talált pénz”, márpedig a befektetés elsőszámú aranyszabálya az, hogy ne kockáztass olyan összeget, aminek az elvesztése az egzisztenciádat megingatná.

A második érv, hogy a befektetésre fordított pénz jó eséllyel jövedelmet hoz, és hosszú távon gyarapít minket, míg bankban tartva jelentősen veszít az értékéből, ha pedig fogyasztási cikkekre költjük teljes egészében az szja-visszatérítést, azzal hamar és „nyom nélkül” tűnik el a pénzünk. Kár lenne érte.

A harmadik ok ismét egy befektető aranyszabályon alapul, amely így hangzik: mindig diverzifikáld a portfoliód! Magyarul tartsuk a pénzünket többféle formában azért, hogy biztonságosan megőrizze az értékét, sőt gyarapodjon. Minden alkalmat érdemes fontolóra venni, amikor esély nyílik rá, hogy új típusú befektetési formával bővítsük a portfoliónkat, hiszen minél szerteágazóbb és színesebb a befektetési palettánk, annál kisebb a kockázatunk. Különösen a mai időkben igaz ez.

Miért épp most?

Mindenki érzékeli, hogy az elmúlt évek nyugalma után a tavaly elszabadult az infláció, és látványosan drágultak a különféle fogyasztási cikkek. Sokat veszített az, aki kizárólag bankban tartotta a pénzét, de azoknak sem volt túl rózsás a 2021-es év, akik az állampapírban bíztak vagy lakástakarék pénztárba fizették be a pénzüket. Nyereséget ilyen eszközökkel nem lehetett elérni tavaly, arra csak a piaci alapú befektetések voltak alkalmasak, és az előrejelzések szerint idén is hasonló körülményekre kell számítanunk.

Szponzorált tartalom

Rugalmas, kötelezettségek nélküli befektetési lehetőséget kínál az Erste Future Befektetési Program. Az Erste különböző csomagokat kínál az alacsony, a magas vagy a közepes kockázatvállalási hajlandósággal rendelkezőknek, a megtakarítás időtávja, és a félre tehető összeg szerint.

 

A cikk az Erste támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik