Gazdaság

Nem lehet felhívni a NAV-ot a 1819-es infóvonalon

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Nem lehet felhívni a NAV-ot, lehalt a 1819-es általános infóvonal – hívta fel a figyelmünket Ruszin Zsolt adószakértő. A weblapon lévő tájékoztatás szerint egyébként reggel 8.30-tól lehetne hívni az infóvonalat, azóta tapasztalta az adószakértő az elérhetetlenséget. Kipróbáltuk, mi sem tudtuk felhívni a 1819-et, hosszú csend után bippegő hangot hallottunk csupán. Később már ennyit sem. A NAV oldalán nem találtunk tájékoztatást, mi lehet az oka, hogy nem lehet hívni őket.

Az adószakértő véleménye szerint túlterhelt lehet a vonal, sokan telefonálhatnak az szja-visszatérítés miatt. Aki nem kapta meg, azért. Aki megkapta, az meg azért, mert nem feltétlenül érti, miért annyit kapott, amennyit küldtek neki. Hétfőn mi is írtunk róla, hogy a reggeli kormánybejelentés ellenére – miszerint majdnem mindenki megkapta már a visszatérítést – jó páran tapasztalták ennek ellenkezőjét.

Kapcsolódó
Visszajáró adó: a kormányszóvivő szerint majdnem mindenkihez megérkezett a pénz, pedig a tapasztalat ezt erősen árnyalja
Egy nem reprezentatív felmérés szerint az érintettek zöménél valami gond van, nem jött meg a pénz.

Arról is írtunk, hogy feltehetőleg még hétfőn megérkezhet a családosok pénze, de ha nem, mit lehet tenni.

Kapcsolódó
Mutatjuk, mit tehetnek, akik nem kapták még meg az szja-visszatérítést
Elvileg a nap végéig még megérkezhet a pénz.

Kérdeztük a NAV-ot is, mi az oka, hogy nem lehet felhívni a 1819-et. Amint megérkezik válaszuk, frissítünk.

Ruszin Zsolt azt is elmondta a 24.hu-nak, hogy már októberben kezdeményezett egyeztetést a Pénzügyminisztérium főosztályvezetőjénél, Szatmári Lászlónál, javasolta például, hogy kellene egy NAV-kiajánlási rendszer (praktikusan tájékoztatás) az szja-visszatérítés mellé. Ha lenne kiajánlás, az emberek látnák, pontosan miért kapnak annyi visszatérítést, amennyit utal nekik a NAV. Most nem tudják, mert csak egy összeget látnak – jegyyezte meg.

Az adószakértő így utólag úgy gondolja, hogy ez a tájékoztatás elfért volna a miniszterelnök levele mellett a kiküldött borítékokban. Ma is próbálta keresni ezzel, és a 1819-es vonal túlterheltéségvel kapcsolatban a főosztályvezetőt, de azt mondták neki, hogy Szatmári László szabadságon van.

Angyal József okleveles adószakértő a NAV felhívása helyett azt tanácsolja, hogy nézzük meg az M30-as igazolást – ha azon nulla szerepel levont adóként, akkor azért nem küldött a NAV visszatérítést. Hozzátette, ettől függetlenül sem kizárt, hogy a bevallásban is lehet még érvényesíteni szja-visszatérítést. Ez viszont csak a magánszemélyek aktív közreműködésével, a családi kedvezmény házaspárok, élettársak közötti átcsoportosításával történhet meg – ehhez tippeket is adott korábban lapunknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik