Gazdaság

20 milliárd forint hitelt adott rá az állam, most a feléért lehet vinni a győri Quaestor-vagyont

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ahogy a 444.hu is megírta, összesen durván 10 milliárd forintnyi Quaestor-vagyonra, a brókerbotrány után felszámolásba dőlt két társaság győri ingatlanaira kezdődhet a licit december 31-én. A stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek felszámolását intéző Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. ugyanis szilveszter napján 10 órára hirdette meg az árverés kezdő időpontját.

Két nagyobb győri vagyoncsomagról van szó:

  • az egyik a felszámolás alatt álló Győri ETO FC Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. sporttelepe és az edzőközpont. Az előbbi több mint 17 hektáron fekszik Győr belterületén, és ehhez tartozik az 5300 négyzetméteres edzőközpont. A kikiáltási ár 1,85 milliárd forint, ez a minimálár, tehát innen felfelé indulhat a licit.
  • A sportteleppel egy időben egy jóval nagyobb Quaestor-ingatlancsomag is kalapács alá kerül, az ugyancsak felszámolás alatt álló  ETO Park Kft. vagyona. A győri stadion, az edzőközpontban fennálló tulajdonrész, az energiaközpont, a promenád (közlekedő), az élményközpont és a szálloda. Az ETO Park ingatlanai csak egyben eladók, a kikiáltási ár csaknem 8,3 milliárd forint.

A több mint 2 hektáron fekvő stadion becsértéke nem éri el az 1,4 milliárd forintot, a már említett edzőközpontban lévő tulajdonrész 307 millió forint, a komplexum egészét ellátó energiaközpontot, amelyben gázmotoros erőmű működik, 95,5 millió forintra becsülték. A legnagyobb falat az élményközpont, azaz az ETO Park, ezt 4,7 milliárd forintra, a szállodát pedig 1,7 milliárd forintra tartja a felszámoló.

A két cég a brókerbotrány után, 2015 nyarán dőlt be, bő hat éve húzódik tehát a felszámolás, ez alatt, az állami felszámoló nem jutott el odáig, hogy belefogjon a vagyon értékesítésébe. Most hirdeti meg először az ingatlanokat, viszont a hirdetmény alapján úgy fest, a végjátékban alaposan fölpörgetné a tempót:

  • December 16-án jelent meg a felhívás a nyilvános árverésre,
  • az érdeklődőknek 22-éig kell bejelentkezniük a felszámolónál időpontért,
  • egyetlen napon, 28-án tekinthetik meg az ingatlanokat.
  • 31-én pedig már indul a licit.

Ezek szerint a felszámoló két hét alatt árverésig vinné az ETO Park-ügyét, miközben elég bonyolultnak tűnik a felállás, nem egyszerű ingatlaneladásról van szó. Állami elővásárlási jog, illetve 2027-ig fennálló bérleti szerződések bonyolítják a helyzetet, de nincsenek elvarrva még a brókercég botrányának kriminalisztikai szálai sem. 2015 márciusában bűnügyi zár alá vétette a vagyont a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala, és az év októberében jogosultnak a Budai Központi Kerületi Bíróságot jegyezték be bő egymilliárd forint erejéig.

A magyar államnak amúgy nem néz ki nagy üzlet az árverésből, hiszen az összesen durván 10 milliárd forint becsértéknél sokkal nagyobb összegre van jelzálogjoga a kormány bankjának, a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB), azaz sokkal több hitelt nyújtott a komplexum finanszírozására annak idején.

A tulajdoni lapokon az MFB neve 9,7 milliárd forintnak megfelelő euró kölcsönösszeg és járulékai erejéig, első zálogjogi ranghelyen szerepel, egy másik bejegyzés pedig 6,9 milliárd forintnak megfelelő euró kölcsönösszeg és járulékairól szól. (Ezeken kívül a hirdetményben szerepel 62,2 millió euró – mintegy 23 milliárd forint – egyetemleges jelzálogjog, amelynek a jogosultja ugyancsak az MFB.) A stadion, illetve az ETO Park állami hitelezése meglehetősen homályos volt a másfél évtizedes Quaestor-történetben. Annyi biztos, hogy a második Orbán-kormány beiktatása után a fejlesztéi bank készített egy listát a legnagyobb problémás hitelekről, és ezen az ETO Park 19,7 milliárd forinttal szerepelt a korabeli közlés szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik