Gazdaság

Hiába emelték az orvosok fizetését, ezzel is a betegek vesztettek

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Hiába kaptak óriási béremelést az orvosok, csak rosszabb lett a helyzet az egészségügyben, és ennek az egésznek a vesztesei összességében a betegek. A béremelés ugyanis jó néhány reformkezdeményezést kisiklatott, az egyforma bérek miatt az orvosok egyszerűen leálltak – erről beszélt az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatóhelyettese, Simkó Eszter egy csütörtöki konferencián.

A béremelés óta az orvosok leálltak, eldobták a fonendoszkópot, a szikét, az egységes bér ugyanis nem ösztönöz a teljesítményre. Lázadoznak a béremelésben jócskán lemaradó nővérek is – tette hozzá Sinkó Eszter. A hálapénz kivezetésével pedig az egészségügyi ellátórendszer dezintegráltsági foka nem csökkent, hanem nőtt. A szektorba invesztált több száz milliárdos plusz forrás és a kormányzat várakozásával ellentétben nem várják kipihent, kedves, mosolygós, kevésbé frusztrált orvosok a betegeket, sőt, egyáltalán nem várják őket, hanem inkább elutasítják, a magánegészségügybe küldik, ami nem várt fejleménye a rendszer működésének – fogalmazott a szakértő a napi.hu tudósítása szerint.

Mindez azt mutatja, hogy a béremelési sorozatnak a betegek a vesztesei. Az egységes bérek, az átlagfinanszírozás növelték a sorban állást, arra késztetve a betegeket, hogy a magánellátókhoz forduljanak, ahol a megjelenő tömegek miatt már szintén várakozásra lehet készülni – tette hozzá a szakember.

Mindazonáltal a béremelésnek és a pandémiás ellátásnak köszönhető az is, hogy az egészségügyi közkiadások a korábbi GDP arányos 4,5-4,6 százalékról tavaly a GDP 5,9 százalékára nőttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik