Gazdaság

Nem áll meg a Mol zuhanása az üzemanyagár-befagyasztás bejelentése óta

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Miután a magyar kormány 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj árát a következő három hónapra, csütörtökön mintegy öt százalékkal zuhant a Mol-részvények árfolyama. Ez ugyanis negatívan érinti a Mol kiskereskedelmi árrését (vagyis az intézkedés árát a Mol-részvényesek fizetik meg). A BUX index ma is fél százalékkal esik, a Mol két százalékos esése húzza le. Az OTP és a Richter csak 0,1, a Telekom 0,8 százalékkal süllyed – írta a Privátbankár.hu.

Az Erste Befektetési Zrt. energiaipari elemzője, Pletser Tamás azt mondja, becslésük szerint 20-25 forintot veszít a Mol literenként a kormányzati lépés miatt, ami azt jelenti, hogy 4-5 milliárd forintos EBITDA-csökkenést okoz a döntés. Összehasonlításképpen, a Mol-csoport 2021-es éves eredménye várakozásuk szerint 986 milliárd forint, szóval a hatás egy százalék alatt lehet erre vetítve. A kormánydöntés üzenete azonban szintén negatív a részvényeseknek, mivel az elmúlt 30 évben teljesen jól működő piaci mechanizmusba nyúl ezzel bele.

A KBC Equitas a számok alapján túlzottnak tartja a piac tegnap reakcióját még akkor is, ha hosszabbítás is lesz. Ők úgy számoltak, hogy literenként 30 forintot veszíthet a döntéssel a Mol, a csütöröki átlagárakon. Ez egy hónapban 3,6 milliárd forint veszteséget jelenthet, amely három hónap alatt 10,8 milliárd forint lenne. Ez az összeg részvényenként nagyjából 15 forintot jelentene. Szerintük az sem zárható ki, hogy meghosszabbítja a kormány a három hónapos időszakot, ami további veszteséget okozna.

Azzal, hogy a maximális ár 480 forint lesz, hétfőtől literenként 26 forinttal csökken a 95-ös benzin ára, és 32 forinttal a gázolajé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik