Gazdaság

Szakad a Mol az üzemanyagár-befagyasztás hírére

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón  bejelentette, hogy a kormány tárgyalt a benzin áráról, és bár megállapították, hogy Magyarországon a benzin ára európai viszonylatban nem drága, ettől függetlenül úgy döntöttek, hogy:

  • 480 forintos felső határral rögzítik a 95-ös benzin és a gázolaj árát.
  • Az intézkedés november 15-én lép életbe és három hónapra vonatkozik.

A hír hatására alaposan beszakadt a Mol tőzsdei jegyzése, 2,6 százalékos a mínusz, de korábban 6,35 százalékos volt a szakadás – írta a Portfolio.hu. Ami pedig a forgalmat illeti, érthető módon ott is komoly ugrást tapasztaltak a bejelentést követően, a Mol lett a BUX második legforgalmasabb papírja. A Mol komoly kilengésekkel tarkított esésének köszönhetően a BUX index is lefordult, 0,7 százalékos volt a mínusz a börzén, úgy hogy a bejelentés előtt még 0,6 százalékos emelkedésével az európai élmezőnyben szerepelt a magyar tőzsde. Most már azonban a sereghajtók között van – írta a szakportál.

A Jobbik szerdán tett javaslatot az árbefagyasztásra, ők a benzinnél 473, a gázolajnál 492 forintos literenkénti árat javasoltak.

Az üzemanyagok ára az utóbbi időkben folyamatosan, ütemesen dárgult.

Kapcsolódó
Egy év alatt 30 százalékkal lett drágább az étolaj és az üzemanyag – áremelkedési toplista
A margarin ára 19 százalékot emelkedett. Egyetlen hónap alatt közel 7 százalékkal lett drágább a liszt. Rekordok.

A benzin ára október 27-én lépte át az ötszáz forintot, és október 29-től még tovább drágult, a gázolajjal együtt. Azóta nem volt áremelkedés. A Holtankoljak.hu előrejelzése alapján péntektől sem lesz drágulás. Jelenleg az átlagárak:

  • 95-ös benzin: 506 forint/liter
  • gázolaj: 512 forint/liter

Ha a maximális ár 480 forint lesz, akkor ezek szerint hétfőtőlliterenként 26 forinttal csökken a 95-ös benzin ára, és 32 forinttal a gázolajé. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik