Belföld

Rákapcsoltak az apák: megduplázódott a GYED-en lévő férfiak száma

Idehaza még uralkodó a nézet, hogy az anyának otthon a helye a kisgyermekével, az apának pedig kötelessége lemondania a közös pillanatokról. Úgy tűnik, a GYED Extra lendületet adott a nemek közötti egyenlőség kérdésének: több apának van joga a gyermekével lenni és több anya térhet vissza a munka világába.

Egyetlen év alatt megduplázódott a gyermekgondozási díjat (GYED) kapó férfiak száma — derül ki az Emberi Erőforrások Minisztérimának (Emmi) kérdéseinkre küldött válaszából. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a négy éve megújított GYED-rendszer, amit két éve még rugalmasabbá tettek, valóban szabadabbá tette-e a családokat.

A GYED nem jár alanyi jogon, mint a GYES (gyermekgondozási segély), ezért gyakran éri az a kritika, hogy a középosztályt segíti, hiszen előnyeit csak azok élvezhetik, akik tartósan dolgoztak vagy megtehetik, hogy egyetemre járjanak. A GYED azoknak jár, akik a gyermek születését megelőző két évben legalább 365 napig biztosítottak voltak, tehát dolgoztak vagy a felsőoktatásban, nappali tagozaton tanultak. Az ellátást a gyermek kétéves koráig folyósítják, ikrek esetén egy évvel tovább. Összege a szülő korábbi fizetésének 70 százaléka, felső korlátja a minimálbér kétszeresének 70 százaléka, 2018-ban ez bruttó 193 200 forint.

A GYED-el láthatóan komoly tervei vannak a kormánynak: 2014 óta két gyermekre két, teljesösszegű ellátást is fel lehet venni és ekkortól könnyítettek az ikres családok helyzetén az ellátási idő meghosszabbításával. 2014-ben vezették be az igazi csodafegyvert, a GYED Extrát is, így a kisgyerekes családoknak nem kellett választani a munka és GYED között: a szülő akkor is megkapta az ellátás teljes összegét, ha a szülő visszament munkahelyére, akár teljes állásban is. 2016 óta még rugalmasabb a rendszer: nem kell megvárni a gyermek egyéves korát, a szülő akár a féléves gyemeke mellett is korlátlanul dolgozhat úgy, hogy jövedelme mellé megkapja a GYED teljes összegét.

A számok pedig azt mutatják, hogy éppen egy ilyen nagyvonalú ösztönzőre volt szükség ahhoz, hogy az apák otthon merjenek maradni. Az Emmi Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának közlése szerint nem csak a GYED-en lévő szülők száma ugrott meg, hanem az igénylők nemi megoszlásában is jelentős változás mutatkozott.

Míg 2016 decemberében a 92 740 GYED-en lévő szülő mindössze 4,7 százaléka (4371 fő) volt férfi, addig tavaly már 8057 apa élt az az ellátással, ez a 99 362 GYED-es szülő 8 százaléka.

Ábris és édesapja, Tamás

Tavaly nyáron, sokévnyi próbálkozás és sok trauma után megszületett a fiam, Ábris. Ilyenkor az emberben bekapcsol valami: a legtöbb, a legjobb kell, maximális biztonság. Elkapja a gépszíj, hegyeket tudna megmozgatni. Egy multinál dolgozom IT-területen, nálunk tényleg előrébb juthatsz, ha adsz egy kis kakaót a munkára. Nem vagyok rá büszke, de Ábris féléves koráig jó, ha ötször otthon voltam fürdetéskor. Hiába akartam a legjobbat, a lényegről lemaradtam. Három hónapja leültünk a feleségemmel beszélni, mert mindketten szétcsúsztunk. Én nem éreztem magam jó apának, ő nem érezte magát önmagának. Négy hónapja GYED-en vagyok, esténként úgy dőlök be az ágyba, mint akit agyonvertek, de semmiért nem cserélném el ezt az időszakot.

 

Ha rajtam múlt volna, a történetünket névvel, arccal vállaltuk volna. Büszke vagyok a feleségemre, aki 9 hónapnyi szünet után visszament dolgozni, de ő a bátorítás mellett elég sok kritikát kap. A legtöbbször nem egyenesen, hanem kérdésnek álcázva vagy csipkelődő megjegyzésekkel érzékeltetik vele, hogy neki kellene a gyerekünkkel lenni. Minha én nem tudnám ellátni vagy kőbe lenne vésve, hogy az apa csak arra jó, hogy megkeresse a pelenkáravalót. Értelmes, modern gondolkodású emberek vagyunk, de nem is esik jól. Nem esik jól, hogy bántják a feleségemet.

Az érem másik oldala

A GYED Extra lényege tuljadonképpen az, hogy a családok ne veszítsék el az egyébként munkával megszerzett, jogosultság alapján járó pénzt a munkábaállással, illetve hogy a testvér érkezése anyagilag ne érintse hátrányosan a szülőket.

A hivatalos adatok alapján készített grafikán is jól látszik, hogy évrők-évre nő azoknak a száma, akik a GYED vagy a GYES mellett dolgoznak:


A GYED Extra rendszerben viszont van egy olyan kiskapu, aminek nyitogatására egy egész üzletág épült fel.

Mivel a magyar családok többségében az édesapa a kenyérkereső, vagy ő keres többet, a fizetés alapján számolt apai GYED összege nagyobb, mint amennyi az anyának járna. Számos tb-ügyintéző hirdeti magát a Facebookon azzal az ígérettel, hogy olyan megoldáshoz segíti a kisgyerekes családokat, amivel havi több tízezer forinthoz jutnak. A megoldás nem titok: az édesapának kell GYED-re mennie a GYED Extra igénybevételével. Ilyenkor az apa ugyanúgy munkába jár, ahogyan korábban, megkapja a GYED összegét is, az anya pedig:

  • jó esetben visszamegy dolgozni,
  • átmeneti megoldásként otthon marad, külön befizetik neki az egészségügyi járulékot, így a TB-kártyája nem lesz piros lámpás,
  • rosszabb esetben otthon marad a gyerekkel járulékfizetés nélkül, egészségbiztosítása pedig lejár,
  • feketén dolgozik otthon a gyerek mellett,
  • feketén dolgozik, a gyereket pedig másra (nagyszülők, privát megoldások) bízzák.

Abigél és édesapja, Áron

Eredetileg csak anyagi okokból mentem el GYED-re, én egyszerűen többet kaptam, mint a feleségem, de valójában nem maradtam otthon, kihasználtuk a lehetőséget. Aztán egyszer csak megszűnt a munkahelyem, és az lett a legkézenfekvőbb megoldás, hogy otthon maradok a gyerekkel, így lettem főállású apa. Nem mondom, hogy nem volt fárasztó, de nagyon közel kerültem a kislányomhoz, és végülis büszkeséggel töltött el, hogy én gondoskodom róla minden nap.

 

Voltak furcsa élményeim, kiderült, hogy az apákat több helyen is hülyének nézik, alkalmatlannak gondolják őket egy kisgyerek ellátására, elhangzott párszor a “hol van anyuka?” kérdés. Persze, a nőknek sem könnyű, egy kisgyerekes anya, aki visszamegy dolgozni, Magyarországon szinte törvényszerűen megkapja a “minek az ilyennek gyerek!?” mondatokat, de e nélkül is nehéz érzelmileg minden nap hátrahagyni a kicsit.

Előállhat tehát egy olyan helyzet, hogy az anya társadalombiztosítás és nyudíjra jogosító jogviszony nélkül marad otthon, ami a nőt értelemszerűen kiszolgáltatott helyzetbe hozza. Kérdésünkre válaszolva az Emmi azt közölte, hogy nem tudnak a GYED Extrával kapcsolatos visszaélésekről.

Tavaly a Norvég Alap támogatásával elkészült egy olyan átfogó tanulmány, amely a skandináv és a magyar családtámogatási modellek előnyeit és hátrányait taglalja, ennek ajánlásaiban pedih kifejezetten szorgalmazzák a GYED Extra szigorítását. A kutatók szerint a GYED Extrát az anya munkavállalásához kellene kötni, így ösztönözve az apákat arra, hogy ne csak papíron legyenek GYED-en, hanem valóban töltsenek otthon valamennyi időt a gyermekükkel.

A családok mozgásterének bővítése és a nemek közötti esélyegyenlőség megteremtése nem csak a nők érdekeit szolgálná. Az aránytalanság a férfiakat éppen annyira sújtja, mert a gyermekkel töltött közös időről való lemondás inkorrekt elvárás az apákkal szemben. Az ötletszerű családpolitika mindkét nemet terhelő következményeiről bővebben itt írtunk:

Apa beledögölhet a munkába, anyának akkor is a tűzhely mellett a helye
Magyarország a láthatatlan, fejőstehén apák és az elszigetelt, házimunkára ítélt anyák országa. A patyomkin, ötletszerű családpolitika nem reflektál a valódi problémákra és miközben a kormányok félrenéznek, a gyerekek kizsigerelt szüleiket látva nőnek fel. Épp most ítéljük boldogtalanságra gyermekeinket és nincs, aki megálljt parancsoljon az önsorsrontásnak.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik