Gazdaság

A felcsúti kisvasút mellé újabb közpénzes turisztikai attrakció épül

Google Earth
Google Earth

A 24.hu derítette fel a kormányzati irányítás alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) eltitkolt közpénzcsapját, amelyből százmilliók folytak tisztázatlan körülmények között kormányközeli szereplőkhöz. Így derült ki az is, hogy tavaly Felcsút „egyedi döntés” alapján csaknem másfél milliárd forinthoz jutott.

A miniszterelnök faluja az árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére kapott támogatást. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felcsúti önkormányzat közpénzből éttermet, látványteraszt és sportpályát építtet a híres-hírhedt kisvasút felcsúti állomásánál ugyancsak közpénzből kialakított csónakázótó mellé. A kivitelezésre kiírt, nemzeti eljárásrendben lefolytatott nyílt közbeszerzés nyertese az EKR-be feltöltött dokumentumok szerint egy helyi, de országosan is ismert vállalkozás, Mészáros Lőrincék családi cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. lett. A felcsúti cég nettó 915,9 (bruttó 1163,3) milliós ajánlatával csípte meg a felcsúti önkormányzat által meghirdetett munkát, tehát remekül céloztak, hiszen a megbízás előzetesen kalkulált értéke nettó 916,2 millió forint volt.

Mészárosék a tározóhoz megépítik az 594 négyzetméteres Tó éttermet, teraszokat, lépcsőket, valamint egy többfunkciós, lelátóval is ellátott sportpályát és egy feszítőrudas rendszerrel megtámasztott acél felszerkezetű gyalogos hidat is kialakítanak. A Magyar Energia Centrum Kft. által készített látványterveken mindez így fest:

Magyar Energia Centrum Kft.
Magyar Energia Centrum Kft.

Hogy az éttermet ki fogja üzemeltetni, azt egyelőre nem lehet tudni. Korábban az Átlátszó írta meg, hogy Felcsút 2017 áprilisában 234,9 millió forint uniós támogatást nyert környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésére. A beruházás része volt a záportározó rekonstrukciója, és a felcsúti Csóka utca egy szakaszának vízrendezése. A fejlesztéseket ár- és talajvízvédelmi, valamint gazdasági és idegenforgalmi célokkal indokolta az önkormányzat, ekkor derült ki az is, hogy a környezetvédelmi fejlesztés keretében tulajdonképpen csónakázótóvá alakítják a záportározót, amelynek közepére egy mesterséges sziget kerül. A munkálatokra kiírt közbeszerzést az állami megbízásokon taroló Békés Drén Kft. nyerte el.

Az RTL Klub Híradója korábban részletesen bemutatta a felcsúti sziget helyszínét:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik