Gazdaság

Már kétmilliárd forintra rúg a viharkár az egyik biztosítónál

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Kedd reggelig összesen több mint ötezer kárbejelentés érkezett az Aegonhoz, ami a július 9-10-i szélsőséges időjárás számlájára írható. Az elmúlt hétvégi viharok következtében pedig eddig közel 2300 kárbejelentést regisztrált a biztosító. Ha a két hétvégét összesítve nézzük, a teljes becsült kárérték elérheti a kétmilliárd forintot.

A legtöbb kár Budapestről, Pest, Komárom-Esztergom, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár és Jász-Nagykun-Szolnok megyékből érkezett. Míg a július 9-10-i viharok kapcsán 59 százalékban a jégverés okozott hatalmas károkat, a múlt hétvégén elsősorban beázás, felhőszakadás és villámcsapás károk keletkeztek. Az épületek tetőszerkezetét, a falakat károsította a vihar, de a gépjárműveket érintő károk is tetemesek. A bejelentések közel kétharmadát már feldolgozták a biztosító szakértői.

Tatára, Budapestre és Sellyére kiemelt és készenléti szakértőket vezényeltek, hogy az 1 millió forintnál nagyobb károkat minél előbb felmérhessék. Az egyéb területeken is extra kárszakértői kapacitással dolgozzák fel a kárbejelentéseket, gőzerővel üzemel a telefonos, valamint a videós kárfeldolgozás is. Az 1 millió forint alatti károk rendezése elsődlegesen videós megoldásokkal történik. A biztosító azt kéri az ügyfeleitől, hogy lehetőség szerint dokumentálják képekkel a viharok okozta károkat, mielőtt elkezdik a halasztást nem tűrő helyreállítási munkákat, és a károk bejelentéséhez használják az online ügyfélszolgálati csatornákat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, felhőszakadásra vonatkozó riasztása továbbra is érvényben van és bár a zivatarok az előrejelzés szerint hamarosan elvonulnak, most a folyók áradására érdemes készülniük az érintetteknek. A biztosító arra hívja fel az ügyfelei figyelmét, hogy továbbra is számoljanak az időjárási veszélyhelyzetekkel. Értékeiket, járműveiket tárolják fedett és zárt helyen, tartsák zárva a házak és lakások ablakait és várható vihar esetén az elektronikus eszközöket húzzák ki a konnektorból. Különösen fontos, hogy a házi kedvenceknek is gondoskodjanak védett helyről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik