Gazdaság

Szeptembertől a csecsemőknek is kell személyi a magyar szálláshelyeken

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Ha a vendég nem mutatja be az okmányt, meg kell tagadni tőle a szolgáltatást.

Biztonsági okokból újabb adatszolgáltatásra kötelezik a szállásadókat, illetve azokat, akik valamilyen szálláshelyet szeretnének igénybe venni. Némi halogatás után a legújabb dátum szeptember 1-je – elvileg akkortól varrják a koronavírus-válsággal és munkaerőhiánnyal súlyosan érintett szálláshely-szolgáltatók nyakába a kötelezettséget, hogy érkezéskor egy okmányolvasóval fényképezzék le a vendégek iratát, és ezt töltsék fel a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA). Kivétel nincs, a legkisebb szálláshelynek is adatot kell szolgáltatnia, a legkisebb vendégekről is, azaz a csecsemők okmányát is be kell mutatni.

Bár bő két hónap múlva startol az okmányszkennelés, még számos olyan részletkérdés akad, amelyek miatt a szálláshelyek egyelőre nem tudják, miként felelhetnének meg az új kötelezettségnek. Olvasónk ugyanakkor az adatszolgáltatást beavatkozásnak érzi a magánéletébe, és aggódik, vajon ki mindenki pillanthat majd bele a nyilvántartásba.

Azt ígérik, biztonságban lesznek az adataink

Eredetileg januártól akarták bevezetni az új adatszolgáltatási kötelezettséget, majd áprilisra tolták – most szeptember 1. a céldátum. Minden magyarországi szálláshely-szolgáltató köteles lesz ekkortól csatlakozni a VIZA-rendszerhez, és az okmányolvasó segítségével minden vendég személyes iratát le kell majd fotózniuk, illetve fel kell tölteniük.

Olvasónk ijesztőnek találja, hogy lesz egy adatbázis, amiből tudni lehet, ki, mikor, kivel, hova ment magyarországi szálláshelyre, például nyaralni. És aggódik, hogy ki mindenki pillanthat majd be a személyes adataiba, úgy mint név, születési hely és idő, nem, állampolgárság, anyja neve, okmány száma, mikortól meddig és hol szállt meg.

A VIZA-rendszer tájékoztatójában azt írják, a rendszer biztonságos. Aszimmetrikus titkosítással tárolják az adatokat, azokba csak a rendőrség nézhet bele a törvény szerint – a bűnüldözés, bűnmegelőzés, a közrend, közbiztonság, államhatár rendje, az érintett és mások jogai, a biztonság és a tulajdon védelme és körözés lefolytatása érdekében. Más nem nézheti meg, hogy kik voltak a szállás vendégei. A szálláshely-szolgáltató az adatokat legfeljebb két évig (a tudomására jutást követő első év utolsó napjáig) kezeli, a GDPR-szabályokat betartva, és erről tájékoztatást is kell adnia.

Leolvasható okmányok

Magyar állampolgárságú vendég azonosítására személyi igazolvány, vezetői engedély és útlevél is elfogadható. Az Európai Unióból érkező vendégektől a személyi igazolvány és az útlevél, harmadik országból érkező vendégtől kizárólag az útlevél fogadható el személyi azonosításra és okmányolvasásra.

A VIZA-ismertetőben az is szerepel, hogy számos más országban (Nagy-Britannia, Spanyolország, Olaszország, Németország és Franciaország a hivatkozási alap) is alkalmaznak ilyen célból hasonló rendszereket.

A csecsemőkről is adatot kell szolgáltatni

A szállásadó adtaszolgáltatási kötelezettsége annyira komoly, hogy

ha a vendég nem hajlandó bemutatni az okmányát, meg kell tagadni tőle a szolgáltatás igénybevételét.

Ha az okmánybemutatást megtagadó vendég előleget fizetett, akkor azt vissza kell neki téríteni.

Az okmánybemutatási kötelezettség független a vendég életkorától, így ha kicsi gyerekről van szó, ő is csak akkor szállhat meg a szüleivel, ha bemutatják a fényképes személyazonosító okmányát.

Amennyiben pedig az okmányolvasó valamilyen okból nem tudja leolvasni a szükséges adatokat, azokat kézzel kell felvinniük a szálláshelyeknek.

Eltérő célt szolgálnak

Eddig is gyűjtöttek adatokat, az újabb akció, a VIZA azonban más célt szolgál. 2020. január 1-je óta működik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), azóta  be kell küldeni a vendég nemét, állampolgárságát, születés idejét, állandó lakcímének települését és irányítószámát anonim módon. Ezen adatok alapján azonban az egyes vendégek nem beazonosíthatók, az adatszolgáltatás statisztikai célból készül, hogy naprakész információk legyenek a hazai szálláshelypiacról.

Az NTAK és a VIZA két egymástól teljesen független, más céllal és más adattartalommal működő rendszer – válaszolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kérdésünkre, miért van szükség újabb adatgyűjtésre.

Az NTAK-ba a hatályos jogszabályok szerint szintén minden hazai szálláshely-szolgáltató összes szálláshelyét regisztrálni kellett. A szálláshelyek a szálláshelykezelő szoftveren keresztül szolgáltatnak naponta anonim statisztikai adatokat. Az NTAK célja a statisztikai adatok elemzése, a turizmus szakmai tervezéséhez szükséges adatok rendszerezése. Ezzel szemben a VIZA-rendszer közrendvédelmi célokat szolgál, a személyes adatokban célzottan és kizárólag a rendőrség végezhet keresést bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához.

Még nem tudják, milyen okmányolvasót vehetnek

A hatályos jogszabályok szerint minden szálláshelynek mindkét rendszerbe, két különböző interfészen keresztül kell adatot szolgáltatnia. A szálláshelykezelő szoftverek mindkét adatszolgáltatást automatikusan végzik, ezért ez időben nem jelent többletet – írta lapunknak az MTÜ. Azoknak a szálláshelyeknek, amelyeknél legfeljebb nyolc szoba és 16 ágy van, ingyenesen biztosítottak szoftvert az NTAK-hoz, a Vendégemet. Nekik jó hír, hogy ez rendelkezni fog okmányolvasó funkcióval is, tehát a VIZA-adatszolgáltatásra is alkalmas lesz.

A többi szállás pedig eldönti, milyen okmányolvasót vásárol. Az ügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes a már használatban lévő szálláshelykezelő szoftver üzemeltetőjével előzetesen egyeztetni arról, hogy a szoftvert mely okmányolvasókkal lehet majd együtt használni. A szálláshelyeknek 2021. szeptember 1-jével kell vendégeiket okmányolvasó használatával érkeztetni – szögezték le.

Csakhogy az érintettek még nem tudják, milyen szkennert lehet majd vásárolni az okmányolvasáshoz, mert ez még hivatalosan nem jött ki – mondta a Magyar Szállodaszövetség elnöke, Flesch Tamás a 24.hu-nak. Tudomása szerint nagyságrendileg 1000 euró (350 ezer forint) körül van egy használható okmányszkenner. Feltételezi, hogy ha már lehet tudni, milyen eszköz elfogadható, lesz egy bevezető időszak, amíg mindenki meg tudja vásárolni a készüléket, akinek kell. Erről sincs egyelőre információ.

Állami támogatást és rugalmasságot szeretnének

A járvány miatti kényszerű bezárások után nincs jó helyzetben a szakma, az elnök úgy fogalmazott:

örülnének, ha lenne pályázat, vissza nem térítendő támogatás az okmányolvasók megvásárlásához.

Az időzítéssel kapcsolatban megemlítette, éppen a pandémia miatt kezdtek el gondolkozni a szolgáltatók az online bejelentkezés alkalmazásán, hogy a vendégnek ne kelljen odamenniük a recepcióhoz. Ezt meg fogja nehezíteni a kötelező okmányszkennelés.

Megerősítette, eddig a kicsi gyerekeknek nem kellett személyi ahhoz, hogy a szüleikkel szálláshelyre menjenek. Hozzá kell majd szokni, hogy ha valaki viszi akár a pár hónapos gyerekét, akkor a kicsinek is kell okmány a bejelentkezéshez. Úgy véli, ahogy megszokták az emberek, hogy be kell mutatni a védettségi igazolványt érkezéskor, úgy ez is megszokottá válik idővel. Gond lehet viszont az automata szállodáknál, magánszálláshelyeknél, ahol nem feltétlenül találkoznak a vendéggel.

Kapcsolódó
Lehetetlen küldetésnek tűnik egy hónapon belül személyihez jutni
Augusztusra jó eséllyel kapni időpontot. Ha ez túl késő, sorba lehet állni a forróságban. Vagy kirándulni valahová vidékre.

Minden olyan szálláshelynek gondot jelenthet az új adatszolgáltatási kötelezettség, ahol a házigazda vagy képviselője nincs folyamatosan (éjjel-nappal) a szálláson – véli a Magyar Apartman Kiadók Egyesületének elnöke, Schumicky Balázs. Márpedig ez egyre gyakoribb, hiszen a világ egyre inkább az automatizálásról szól – a szálláshely-szolgáltatók is használnak már okoszárat, kulcsboxot – említette.

Komoly ágazati válság után és munkaerőhiány mellett az apartmankiadók azt szeretnék, ha a kötelezettség teljesítése nem igényelne plusz munkaerőt. Az egyesület ezért azt kérte az MTÜ-től, találjanak megoldást arra, hogyan lehet a házigazda vagy szállásadó személyes közreműködése nélkül eleget tenni az okmányolvasásnak. Ígéretet kaptak erre, úgy tudja, már dolgoznak is rajta. A jelenleg elérhető tájékoztatókban azonban ennek nincs nyoma, azt írják, mindenképpen a szálláshely képviselőjének kell elvégeznie az okmányolvasást érkezéskor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik