Gazdaság

Lehetetlen küldetésnek tűnik egy hónapon belül személyihez jutni

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Augusztusra jó eséllyel kapni időpontot. Ha ez túl késő, sorba lehet állni a forróságban. Vagy kirándulni valahová vidékre.

Csabának két gyereke van, a családdal Ausztriába foglaltak le nyaralást július közepére. A kisebbik lányának azonban még nincs okmánya, ezért szerettek volna személyi igazolványt csináltatni neki az utazáshoz. Úgy érezte, elég körültekintő, ha négy héttel az utazás előtt kezd el foglalkozni ezzel. Tévedett.

Kígyózó sorok a kormányhivatalok előtt

Jelenleg alapvetően két lehetőségünk van, ha a kormányablakban lenne intéznivalónk: vagy időpontot foglalunk, vagy beállunk a sorba, remélve, hogy előbb-utóbb ránk kerül a sor, és el tudjuk intézni az ügyünket. Csaba az újpesti kormányhivatal előtt reggelente látta a hosszan kígyózó sort – arra gondolt, a nagy melegben nem tenné ki a másfél éves gyerekét az ácsorgásnak a tűző napon, ezért döntött az előzetes online időpontfoglalás mellett.

Először a kerületükben próbálkozott, de hetekre előre nem volt időpont. Aztán Budapest más részein is hasonló tapasztalatokat szerzett. Úgy tűnt, a fővárosban augusztus előtt nincs időpont, holott július közepére foglalták a nyaralást. Ekkor már sejtette, hogy nem lesz könnyű menet a személyi megszerzése, de hogy mennyire nem, az csak utóbb derült ki. Megpróbálkoztak azzal is, hogy a felesége egy más ügyintézéshez kapott időpontra bevitte a kicsit is, hátha „belefér” a személyi igénylése is, de ez sem jött össze. Azt javasolták neki, vagy álljon be a másfél éves gyerekkel a sor végére, vagy próbáljon időpontot foglalni vidékre.

Lett időpont, 116 kilométerre

Utóbbival próbálkozott, először Pest megyében – sikertelenül. Aztán azon kívül, szintén eredménytelenül. Végül számos próbálkozás után hétfőn sikerült neki a következő hét péntekére időpontot szereznie.

Füzesabonyba.

Egyrészt örült, hogy lett időpont, ám közben bosszankodott is, hogy kétszer 116 kilométeres túra (autópálya-matrica, benzin, szabadnap) az ára annak, hogy a nyaraláshoz szükséges úti okmányt megszerezze a kislányának. Hogy megnyugtassa magát, igyekszik úgy tekinteni a vidéki ügyintézésre, mint egy családi kirándulásra.

Csakhogy még mindig nem lehet biztos abban, hogy mire elutaznak, elkészül a gyerek igazolványa. Az ügyintézési határidő ugyanis 20 nap, és abba nem számít bele a kézbesítés. A 20 nap viszont már túlnyúlik az utazásuk kezdőnapján. Abban bízik, meg tudja beszélni, hadd vegye át az okmányt személyesen a kormányablakban – igaz, ez még egy utat jelenthet Füzesabonyba.

Újabb ajánlat: személyi helyett útlevél

Ha már utazniuk kell, próbált arról is érdeklődni a központtól, meg tudják-e mondani, hol lehetne a leghamarabb elintézni a személyi elkészítését, de azt mondták neki, ezt nem tudják megnézni. A kormányablakokat viszont egyesével nem lehet felhívni, csak a 1818-as központi számról. Azt javasolták még neki, hogy ne személyit csináltasson a kislányának, hanem útlevelet.

Több érv is szólhat esetükben az útlevél mellett, például az, hogy míg a személyihez kell a gyerek személyes jelenléte, az útlevélnél ez 12 év alatt nem szükséges, elég, ha a szülő egy igazolványképet visz a kicsiről. És míg a személyinél nincs lehetőség sürgősségi eljárásra, addig az útlevélnél van. Igaz, a személyi 14 év alatt illetékmentes, az útlevél azonban nem. Három év alatti gyereknek (kétgyerekes családban) 1250 forintba kerül. Ennél húzósabb a gyors okmány-előállítás díja, soron kívül (5 napon belül) 19 ezer forint, sürgősséggel (3 napon belül) 29 ezer, 24 órán belül pedig 39 ezer forint.

Csaba elgondolkodott ezen is, de arra jutott, hogy ha mégis inkább útlevelet csináltatna a gyereknek, ismét időpontot kell vadásznia, és ki tudja, mikorra és hova kapna, úgyhogy maradt a személyinél. Hozzá hasonlóan arra mi is kíváncsiak voltunk, miért van az, hogy a személyihez kell a gyerek személyes jelenléte, az útlevélhez meg elég fotót vinni róla, ezért megkérdeztük a kormányhivataltól, ám nem kaptunk választ. Ahogy arra sem, mennyire általános, hogy hetekkel (akár hónapokkal) későbbre lehet csak időpontot foglalni a kormányablakokba. Időpont-foglalási próbálkozásaink alapján eléggé.

Frissítünk!

Olvasói jelzést kaptunk, hogy az ideiglenes személyi lehet a megoldás Csabáék esetére, mert azt azonnal kiadják, és lehet vele utazni is. Budapest Főváros Kormányhivatalát (BFKH) kérdeztük, valóban így van-e. Kiderült, hogy a kérelem benyújtásakor valóban elkészül az ideiglenes személyi igazolvány, melyet helyben megkap az ügyfél. Azonban minden esetben a fogadó ország dönti el, hogy elfogadja-e belépéshez az ideiglenes személyi igazolványt, vagy nem. Ezért javasolják, hogy az adott ország konzulátusán érdeklődjünk erről, vagy a konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon nézzünk utána.

Elismerték, megnövekedett az ügyfélforgalom

A fővárosi kormányhivatal megkeresésünkre azt írta, a kormányablakokban és a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon május 25-étől fogadják újra azokat az ügyfeleket is, akiknek nincs időpontfoglalásuk (a járványügyi korlátozás feloldása miatt vált ez lehetségessé). Emellett továbbra is lehet időpontot foglalni az online időpontfoglaló rendszeren keresztül. Azt nem tették mellé, hogy jó sokára. A kormányhivatal elismerte, hogy amióta újra lehet személyesen is ügyet intézni, megnövekedett az ügyfélforgalom a kormányablakokban. De biztosítottak, hogy a hivatal munkatársai megbirkóznak az ügyintézés megnövekedett terheivel is.

Megemlítették továbbá, hogy a fővárosiak ügyintézését segíti az újból munkába álló kormányablakbusz. Megnéztük a menetrendet – ebből kiderült, hogy ezen a héten a IV. kerületben érhető el a busz, ám a június 23-i és 24-i kitelepülést törölték a hőségriadó miatt. Június 26-ától július 1-jéig pedig a II. kerületben lehet ügyet intézni a buszban.

Az ügyfeleknek azt ajánlják, hogy ügyintézés előtt tájékozódjanak, menjenek fel a megújult magyarorszag.hu oldalra, ahol megtalálják azt is, hogyan készüljenek fel az egyes ügytípusokra, például mit kell magukkal vinniük a siker érdekében. Vannak egyébként olyan lejárt okmányok, amelyek továbbra is érvényesek, ezekről itt lehet tájékozódni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik