Gazdaság

A lélegeztetőgépeken kaszáló cég és az állami kézbe vett Kartonpack is megszegi a tőzsdei szabályokat

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

A Magyar Állam a veszélyhelyzetre hivatkozva a többségi tulajdonába vont egy tőzsdei céget, a debreceni Kartonpack Nyrt.-t. A vadászati világkiállítás szervezői által vezetett cég nem tart közgyűlést, nem ad ki időszaki riportokat, az elmúlt két évről nincsen elfogadott beszámolója – írta meg a Telex.

Az MNB bírságról kedden közlemény is érkezett az MTI-hez. Eszerint a Kartonpack részvényeivel történő kereskedést az MNB tavaly május 11-től függesztette fel a 2019. évi pénzügyi jelentés közzétételének elmulasztása miatt. A jegybank újra felszólította a társaságot, hogy haladéktalanul, de legkésőbb december 31-ig tegye közzé 2019. és 2020. évi éves jelentését.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), vagyis maga a magyar állam a vezető tulajdonosa. A BÉT honlapja szerint 61,8 százalékban az MNV a tulajdonos, de az állam nem tett vételi ajánlatot akkor, amikor átlépte a 33 százalékos tulajdoni hányadot. Az állam mellett 29,6 százalékban Fintha-Nagy Ádám ügyvéd a részvényes, róla a Telexet tájékoztató érintettek úgy tudják, hogy a tulajdonszerzése miatt elítélték egy büntetőperben. Hogy ez így van-e, azt szintén nem tudhatja a tőzsdei közvélemény biztosan, az ügyvéd pedig kategorikusan elzárkózott attól, hogy a lap bármelyik kérdésére mondjon valamit. Vannak német és magyar kisrészvényesek is, akik teljesen tanácstalanul néznek, hogy akkor mi is van a részvényükkel, hogy szűnt meg a papír kereskedése, ára, hová illant a befektetők tájékoztatása, teszi hozzá a Telex.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk: a Kartonpack vezetését ellepték a Vadászati Világkiállítás szervezői. A hamarosan megrendezendő nagy esemény kiadásait kezelő Egy a Természettel Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöke, Mancsiczky László debreceni ügyvéd lett a Kartonpack egyik igazgatósági tagja. A Kartonpack elnök-vezérigazgatója, a szintén ex-MFB-s Uszkay-Boiskó Sándor is benne volt az Egy a Természettel Nonprofit cég vezetésében, de az ő képviseleti joga tavaly év végéhez közeledve már kifutott.

Kapcsolódó
Százmilliók ügyvédekre, tízmilliók a Hír TV-nek – így költ a vadászati kiállítást szervező cég
A Takarékbank-vezér szakácskönyvére, egy SZFE-s kuratóriumi taghoz köthető cégnek és kormányközeli kutatóknak is jut a milliárdos büdzséből.

Beszámolók egyelőre azért nincsenek, mert a cég könyvvizsgálója, a BDO nem fogadta el a 2019-es mérleget, és így már dupla csúszásban van a társaság, mert se a tavalyelőtti, se a tavalyi évét nem tudta lezárni.

A könyvvizsgálója korábban a 2019. évre vonatkozóan véleménynyilvánítás visszautasítását mondta ki, „vizsgálataink során nem tudtunk kellő bizonyosságot szerezni arra vonatkozóan, hogy a konszolidációba bevont leányvállalatok pénzügyi adatai megbízhatóak és teljes körűek a konszolidált pénzügyi kimutatásokban.”

A mostani közgyűlési szezonban úgy tűnt, hogy a cég újra nekifut legalább a 2019-es mérleg elfogadásának, de legutóbb már arról adott ki tájékoztatást a Kartonpack, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva, nem tartja meg az április 30-i közgyűlését.

A lélegeztetőgépes céget is megbüntették

Nem csak a Kartonpackkal vannak gondok, az említett keddi közlemény szerint az OTT-ONE nevű cég részvényeinek tőzsdei kereskedését idén április 16-tól függesztette fel a jegybank. Az intézkedés közvetlen oka az volt: a kibocsátó hiányosan tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta megbízását – részletezték utalva arra, hogy a felfüggesztés addig tart, amíg a kibocsátó a jogszabályoknak megfelelő jelentést tesz közzé tavalyi tevékenységéről. A mostani intézkedésen túl a jegybank jelenleg célvizsgálatban tekinti át a társaság közzétételi gyakorlatát – tették hozzá.

A kissé távolságtartó szöveg egy korábbi cikkünket egészíti ki. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az OTT-ONE-nál csalás gyanúja miatt mondott fel a könyvvizsgáló. A tavalyi nagy állami lélegeztetőgép-beszerzési biznisz egyik részese volt az OTT-ONE Nyrt. A külügyminisztériummal 4,7 milliárd forint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal 7,7 milliárd forintos szerződést kötött 500, illetve 300 lélegeztetőgépre, ezen kívül hárommillió maszk szállításának is van nyoma.

Kapcsolódó
Csalás gyanúja miatt mondott fel a könyvvizsgáló a lélegeztetőgépeken kaszáló cégnél
Kilenc dolgozó, nyolcszáz lélegeztetőgép, és fejenként 1,2 milliárd forint bevétel: számokban az OTT-One Nyrt. tavalyi teljesítménye. Valami azonban gyanús lett a könyvvizsgálónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik