Gazdaság koronavírus

Felfüggesztették az állami felügyelet alá vont Kartonpack részvényeit

A jegybank felfüggesztette a Kartonpack részvények tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó nem tette közzé határidőben a 2019-es pénzügyi évről készített éves jelentését. A jegybanki intézkedés megelőző jellegű, számolt be közleményében az MNB. 

Mint írják: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tőzsdei kibocsátók folyamatos felügyelése során megvizsgálta, hogy a tőkepiaci törvény és a veszélyhelyzetre tekintettel kiadott, speciális szabályokat tartalmazó kormányrendelet által előírt április 30-i határidőig az érintett piaci szereplők közzétették-e a 2019. pénzügyi évről készített éves jelentésüket. A jegybank megállapította, hogy a KARTONPACK Dobozipari Nyrt. (Kartonpack) mostanáig nem tette közzé éves jelentését.

A Kartonpack 2020. április 30-án rendkívüli tájékoztatást nyújtott arról, hogy 2020. április 30. napjával új könyvvizsgálót választott, így az éves beszámoló elfogadására az auditálási feladatok elvégzését követően kerül sor. Az éves jelentés közzétételére az előbbiek miatt a jogszabályi határidőben nem került sor, ezért a jegybank a mai naptól az éves jelentés közzétételéig felfüggesztette a Kartonpack-részvények kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén.

Villámgyorsan lecserélték az állami felügyelet alá került Kartonpack vezetőit
Egykori fideszes önkormányzati képviselő is munkához jutott így.

Áprilisban azonnali hatállyal állami felügyelet alá vonta a kormány a debreceni székhelyű Kartonpack Nyrt.-t. Az állami tulajdonjogot gyakorlása Juhász Edit, kormánybiztos feladata lett, aki a cég számlái felett is átvette az irányítást, emellett a megjelent kormányrendelet lehetőséget biztosított arra is, hogy szükség esetén a cég vezetőségét visszahívja, a képviseletre jogosultak jogait felfüggessze vagy korlátozza. utóbbi lépések már a felügyelet alá vonás után, szinte azonnal megtörténhettek. A kinevezett kormánybiztos a társaság valamennyi igazgatósági tagját, felügyelőbizottsági tagjait, valamint auditbizottsági tagjait azonnal hatállyal tisztségükből visszahívta.

Kiemelt kép: MTI/MTVA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik