Gazdaság

Erdélyi milliárdos vette meg a MÚOSZ tihanyi üdülőjét 900 millió forintért

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) eladta a tihanyi újságíró-üdülőjét. A liciten a DT. Invest Kft. tette a legmagasabb ajánlatot, ami 900 millió forint volt (az üdülőre eső vételár: 625 millió Ft, a strandra eső vételár: 275 millió Ft volt) – írta meg az Átlátszó.

A DT. Invest Kft.-t 2000-ben alapították, a cég székhelye Budapesten van, a fióktelepe pedig Szolnokon. A kft. Mudura Sándor tulajdona a budapesti Crown Holding Kft.-n keresztül. 2019-ben a Mudura család vagyona felfért a Capital Románia 300 leggazdagabb emberét bemutató listájára, ahol az 55. helyet foglalták el. Ifjabb Mudura Sándor édesapja halála után vette át a család tulajdonában levő vállalatok vezetését.

A liciten indult még a CD Service Kft., a cég 885 millió forintot ajánlott. A CD Service Kft. végső tulajdonosai: a Vajna-kaszinókat továbbvivő Garancsi István, Csányi Sándor OTP-elnök és Hernádi Zsolt MOL-főnök.

A lap hozzáteszi: az újságíró strand mellett épül jelentős állami támogatással a Csányi-Hernádi-Garancsi trió (CDHT Hotel Projekt Kft.) szállodája. A három magyar milliárdos 8,6 milliárd forint támogatást kapott, az értékes Balaton-parti telken felújítják a kastélyszállót, egy új hotelt, és több szállásépületet húznak fel.

Az üdülő eladása igencsak megosztotta a MÚOSZ testületét az Átlátszó cikke szerint. A vita után Keleti Éva tiszteletbeli elnök, Gönczi Mária alelnök, valamint Danó Anna és Kleer László elnökségi tagok lemondtak elnökségi tisztségükről – tagsági viszonyukat, küldötti mandátumukat ugyanakkor Danó Anna kivételével megtartották. Danó Anna a lemondó levelében azt írta:

Alapvetően nem értek egyet az üdülő eladásával. Azt gondolom, hogy egy súlyos gazdasági krízis közepén megszabadulni egy, az értékét megőrző, sőt növeli képes vagyontárgytól, több mint hiba.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke a lapnak elmondta: az üdülő a MÚOSZ-tagság egy része számára érzelmi kérdés – vannak, akik családok generációi óta oda járnak nyaralni -, másoknak gazdasági ügy vagy éppen teljességgel érdektelen. Hargitai szerint a tihanyi üdülőt az elmúlt évek átlagában a tagok 3-5 százaléka vette igénybe, miközben a fenntartását a teljes tagság finanszírozta a tagdíjakból.

Az elnök azt is kihangsúlyozta, hogy a tihanyi üdülő történetének a 2018-as nyár volt a csúcsszezonja a kihasználtságot (és a bevételt) tekintve, de az üdülő abban az évben is veszteséges volt, vagyis a szükséges ráfordításokat és az amortizációt a bevétel nem tudta ellensúlyozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik