Belföld

Mindent megtett a TV2, hogy Mészáros Lőrinc tihanyi birtokára visszatérjenek a vendégek

Májusban kétszer is Tihanyban járt a TV2 stábja, mindkét alkalommal a Tihanyi Vinarius Borárium, Gasztrobár és Rendezvényházat látogatták meg. A birtok pár éve már Mészáros Lőrinc vállalkozásának, a Búzakalász 66 Kft.-nek a tulajdona, az éttermet pedig másik cége, a Mészáros Gasztro Kft. üzemelteti. Ezt azonban nem kötötték a nézők orrára.

Először május 15-én utazott le a Mokka stábja Tihanyba, ahol Gönczi Gábor riporter találkozott a város fideszes polgármesterével, Tósoki Imrével és a Tihanyi Vinarius ügyvezetőjével, Vadász Tamással, hogy a koronavírus-járvány hatásairól és az azt követő újjáéledésről beszélgessenek Mészáros Lőrinc birtokának teraszán. Gönczi már a riport elején magasra tette a lécet:

Abban a pillanatban, hogy megkaptuk a szót, kisütött a nap itt a Tihanyi Vinarius teraszán, és a természet valami olyan csodálatos arcát mutatja.

Az apátsági pince és présház története

A Belső-tótól északra találjuk a 19. század első felében, az apátság számára épült klasszicista stílusú présházat és a 4000 hektoliter bor tárolókapacitású pincét. A latin keresztet formáló borospince érdekessége, hogy hosszanti és szélességi méreteit tekintve is nagyobb, mint az apátság temploma. A műemléki védelem alatt álló, 1820-as években épült borospincét és présházat az apátság földjein termelt szőlő feldolgozására és tárolására hozták létre. Az apátság pincéjében tárolták a dézsmaborokat is. (…) A szóbeszéd szerint a pincét több évtizedig (feltehetőleg a filoxéravészt követően) csak krumpli és répa, illetve egyéb zöldségek tárolására használta az apátság, és csak a 20. század elejétől hasznosították ismét a bor érleléséhez és tárolásához. Az épületegyüttest 2015-ben újították fel.

forrás: termeszetjaro.hu

A riporter később is alig találta a szavakat. „Hát ez valami elképesztő, és erről a teraszról egészen különleges látványt nyújt ez a dolog” – írta körbe talán nem a legplasztikusabban a környezetet Gönczi, aki a dollármilliárdos Mészáros Lőrinc éttermének ügyvezetőjét arról faggatta:

a legvészterhesebb időszakban hogyan tudtak túlélni a helybéli vendéglátó vállalkozások?

Ezután egyszer csak gyermeki lelkesedéssel azt kérdezte a polgármestertől, hogy „amit itt az előbb hallottunk, ők a madarak?” Mire az mosolyogva válaszolta, hogy: „Ezek szamarak voltak.”

A csatorna vezetőségének megtetszhetett Mészáros Lőrinc birtoka, egy héttel később ugyanis a Mokka négy műsorvezetője visszatért a Tihanyi Vinariusba, „Pachmann Péter betartotta ígéretét és egészen Tihanyig utazott, hogy meglepje a Mokka műsorvezetőit egy vacsorával” – olvasható a TV2 oldalán. Vadász Tamás körbevezette őket a borospincében, a TV2 nézői pedig drónfelvételeken csodálhatták meg a létesítményt.

Mészáros Lőrinc nagyjából a balatoni kempingek és szállodák felvásárlásával egy időben kezdte meg a helyi borászatok bekebelezését. 2017-ben két Veszprém megyei borászcéggel bővítette birodalmát, az azóta már elhunyt Demján Sándortól vette meg a Tihanyi Borászati Kft-t. és a Tihany-Vin Kft-t. Az utóbbi évekig veszteséget termelt, és eddig Mészárosnak sem sikerült ezt a tendenciát megváltoztatnia, a 2018-as tízmilliós után tavaly 57 millió forintos veszteség keletkezett a Tihany-Vin Kft.-ben.

Könnyen lehet, hogy a járvány miatt az idén sem lesz nyereséges a Vinarius, mindenesetre az látszik, hogy a pénzt nem sajnálják rá, egy komolyabb imázsfilm is készült a birtokról.

Mészáros Lőrincnek egyébként nem csak étterme, de egy panorámás luxusnyaralója is van Tihanyban, a nádfedeles házat 2013-ban vásárolta meg a felcsúti milliárdos.

Kiemelt kép: Tihanyi Vinarius  /Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik