Gazdaság

A Velencei-tónál alapított agrárcéget Tiborcz István földbirtokos nővére

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Újév napján, 2021 január elsején, Rekettyés-Agro Kft. néven alapított új agrárcéget Tiborcz Eszter Zsuzsanna, a miniszterelnök vejeként is ismert Tiborcz István nővére. A minimális, 3 millió forintos alaptőkével létrehozott cég székhelye a Velencei-tótól két kilométerre lévő Nadapon, egy felkapott, jellemzően újépítésű családi házakkal beépített utcában van.

Egyelőre nincsen bejegyzett telephelye a cégnek, amely a leadott cégbírósági dokumentumok szerint a fő profilja „Gabonaféle (kivéve: rizs), hüvelyes növény, olajos mag termesztése” lesz, de emellett szarvasmarha-tenyésztés és egyéb állat tenyésztése is szerepel a felvett tevékenységi körök között. A cég alapítója és ügyvezetője is Tiborcz Eszter, akinek kicsit sem idegen az agrárium.

Tiborcz István nővére ugyanis 2012-ben 157 hektár bicskei föld bérleti jogát szerezte meg érdekes körülmények között a botrányos állami földbérleti pályázatokon (lásd keretes írásunkat). Írásban kerestük meg Tiborcz Esztert azzal kapcsolatban, hogy tervei szerint mely földterületeken milyen tevékenységet végez majd új cége, illetve szándékában áll-e uniós vagy államháztartási finanszírozású pályázatokon részt venni, de levelünkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Négyszer ugyanúgy nyert, az EU viszont fizet

Tiborcz Eszter négy beadott pályázatának mindegyikével nyert az állami földpályázatokon, ráadásul úgy, hogy mind a négy alkalommal az üzleti tervre kapható, szubjektív pontokkal diadalmaskodott. A Fejér megyei bírálati lapokat a Párbeszéd hozta nyilvánosságra, itt szerepelnek az említett bicskei földterületek dokumentumai is, a négy nyertes pályázattal Tiborcz Eszterhez 157 hektár föld bérleti joga került. 2015-ben, az állami földárveréseken a szintén Fejér megyei Mányon vett meg 167 millió forintért 166,181 hektár földet. Ennek megfelelően érkeznek is közpénzes támogatások a mezőgazdászhoz: az EU-s támogatásokat listázó honlap szerint Tiborcz Eszterhez eddig 34,5 millió forint érkezett a Vidékfejlesztési Programból.

Tiborcz Istvánnak egy bátyja is van, az ő  jógás bizniszéről itt, az állami megrendelésekkel ellátott Symmetria Zrt.-vel való kapcsolatáról itt olvashat:

Kapcsolódó
Tiborczék lakását használta az állami megrendelésekkel kitömött cég tulajdonosa
A szépen gyarapodó Symmetria Magyarország Zrt. társtulajdonosa, Griecs-Farkas Emese kapcsolatban is áll Tiborcz Péterrel, a miniszterelnök vejének testvérével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik