Belföld

Tiborcz István testvére beszállt a jógabizniszbe, amihez jó háttér a turai kastély

Online jóga- és fitneszfoglalkozásokat közvetít Tiborcz Péter új érdekeltsége. Tiborcz István bátyjáról (a miniszterelnök lányának, Orbán Ráhelnek a sógoráról) eddig a számítástechnikában érdekelt üzletemberként lehetett hallani. Az új fejlesztésben szerepet játszik Griecs-Farkas Emese, az állami megbízásokkal ellátott, szintén az informatikában utazó Symmetria Magyarország Zrt. többségi tulajdonosa is.

A Griecs-Farkas és Tiborcz közötti szálak, mint korábbi cikkünkben megírtuk, hivatalosan egy belvárosi ingatlanban futottak össze, a nő a Tiborcz család V. kerületi lakását használta abban az időszakban, amikor az ingatlan Orbán Ráhel apósáé volt. A Symmetria társtulajdonosa akkor kérdésünkre elismerte, hogy Griecs-Farkas és Tiborcz Péter között van kapcsolat, ennek jellegéről azonban nem akart nyilatkozni, mint mondta, arra, hogy a viszony mennyire szoros – élettársi, házastársi-e – nem tiszte válaszolni.

Griecs-Farkas Emese nemrég egy Instagram-videóban (01:45-től) beszélt arról, hogy miért indították el a Fitness and Yoga Now-t. Bár az üzletasszony sem tulajdonosként, sem ügyvezetőként nincs jelen a kezdeményezés mögött álló Group Now Kft.-ben, az oldal megálmodójaként, létrehozójaként nyilatkozik. Tavaly ősszel derült ki a várandóssága, ezért, egyetemi elfoglaltságai és a munkája miatt sem volt már komfortos edzésekre járnia. Mint mondja, Balin kapta el őket a jóga varázsa, az i-re a pontot pedig a koronavírus tette fel,

mivel magunknak is IT-cégünk van, és egyik napról a másikra kellett több mint száz embert hazaküldenünk.

A jógás platform mögött álló cég – a honlapjuk szerint – Tiborcz Péter Group Now Kft.-je, ami ugyanabban a Báthory utcai lakásban működik, amelyet korábban a Griecs-Farkas használt. A cégen keresztül megkérdeztük az érintetteket a videóban elhangzottakról, de választ nem kaptunk.

Százmilliók a fiatal üzletasszonynál

Az viszont a nyilvános cégadatokból is látszik, hogy nagyságrendileg mekkora hasznot hajt Griecs-Farkas Emesének a Symmetria. A cég részvényeinek 50 százalékát birtokolja, Teasdale Harold 25 százaléknyit, a fennmaradó negyed pedig a cég kezében lévő saját részvény. Ennek alapján Griecs-Farkashoz az osztalék durván kétharmada kerülhet, ami elnézve az utolsó mérlegükben feltüntetett tételeket, hatalmas összeg. A Symmetria az utóbbi egy évben 4,7 milliárdos forgalom mellett csaknem 80 millió forint veszteséget hozott össze, azonban az eredménytartalék terhére 823 millió forint osztalék kifizetéséről döntöttek. Tavaly 440 milliós adózott eredménnyel adták le a mérlegüket, és 390 millió forint osztalék kivételéről szavaztak. Így a 34 éves üzletasszonynak két év alatt 800 millió forintot fialhatott az állami megbízásokkal jól elengedett informatikai vállalkozás.

Fidesz, fejlesztési minisztérium és egy mexikói út

A jogász végzettségű Tiborcz Péter a Fidesz tagja volt, a 2006-2010-es ciklusban a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöki posztját is betöltötte. Dolgozott a bicskei önkormányzatnál és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, 2014 nyarán a NAV informatikai fejlesztési főosztályának vezetője lett. Ő volt a HCS Experts Kft. ügyvezetője, amelynek a neve előkerült a Microsoft-botrányban is.

 

Griecs-Farkas Emeséről hiába próbáltunk meg többet megtudni a hazai IT-piacra rálátó forrásainktól. Portréjának megrajzolásához csak egy 2011-es újságcikk, illetve a Magyar Közlöny korábbi számai adnak támpontot: Tiborcz Péterhez hasonlóan őt is tanácsadóként foglalkoztatta az NFM, a HVG pedig arról írt, hogy tagja volt annak a magyar delegációnak, amely a mexikói Cancúnban megtartott klímacsúcsra utazott.

Az élőben streamelt, de egy ideig visszanézhető mozgásos videókra épülő üzlet még csak most indult, ám a miniszterelnök famíliájáig érő családi összefogás jeleit nem nehéz felfedezni. Az online edzések lehetőségét Instagram-kampánnyal népszerűsítik, ennek központi eleme a turai Schossberger-kastély, Tiborczéktól kapott nevén a BOTANIQ Turai Kastély:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Yogasecrets Downtown (@yogasecretsdowntown) által megosztott bejegyzés, Szept 28., 2020, időpont: 12:00 (PDT időzóna szerint)

A Pest megyei, csaknem 3000 négyzetméteres kastély a TRA Real Estates Kft. nevű céghez tartozik, amely Tiborcz István által tulajdonolt BDPST Zrt. tulajdonában van. A kastély és a hozzá tartozó 10 hektáros park furcsa körülmények között, mindössze 200 millió forintért cserélt gazdát.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik