Gazdaság

Matematikai feladványt küldtünk a NAV-nak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Akiknek nincs biztosításuk, azoknak egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Ha valaki egész hónapban nem biztosított, akkor havi összeget, ha ennél kevesebbre, akkor annyi napra kell fizetnie, ahány napig az adott hónapban nem volt biztosított. A havi összeg a munkabérhez hasonlóan független tehát attól, hogy hány napos hónapról van szó. A 28 vagy 29 napos februárban, illetve a 31 napos hónapokban is ugyanannyi a havi egészségügyi szolgáltatási járulék.

A járulékot évente emelték, 2020-ig az volt a szabály, hogy a napi összeg pontosan harmincszorosa volt a havi összeg. 2021-től változás, hogy a júliusi éves infláció mértékével kell emelni a járulékot minden évben. Újdonság az is, hogy kerekítési szabályt vezetett be a jogalkotó:

  • a havi összeget 100 forintra kell kerekíteni,
  • a napi összeg pedig a havi összeg harmincad része, 10 forintra kerekítve.

Ezen kívül 2021-től a NAV feladatává tették a járulék havi és napi összegének megállapítását, kihirdetését, a tárgyévet megelőző év október 31-éig. A NAV kicsit túlnyúlt mindjárt az első határidőn, de  2020. november 20-án kihirdette a 2021-es járulékokat.

A 2020. júliusi éves infláció 3,8 százalék volt, így a következőképpen kellett számolnia a NAV-nak, a 2020-as, havi 7710 forintos ehészségügyi szolgáltatási járulék összegéből kiindulva:

  • A havi járulék inflációval növelten 8002,98 forint lenne, azaz száz forintra kerekítve 8000 forint.
  • A havi nyolcezer forint harmincad része 266,67 forint, ami tíz forintra kerekítve 270 forint.

A NAV a házi feladatot megoldva tehát kihirdette a havi 8000 forintos, illetve napi 270 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot.

Ezzel csak egy gond van, ahogy arra Angyal József okleveles adószakértő felhívta a figyelmünket, az, ha valaki egy 31 napos hónapban 30 napig nem biztosított.

Az új kerekítési szabály miatt ugyanis az egészségügyi szolgáltatás járulék

  • 30 napra 8100 forint,
  • egy hónapra (azaz 31 napra) viszont 8000 forint.

Azaz ha valaki egy nap híján egy hónapig nem biztosított a hosszú hónapokban, akkor többet kell fizetnie 100 forinttal, mintha egész hónapban nem lenne biztosított.

Múlt pénteken kérdeztük a NAV-tól, valóban így kell-e majd számolni az idén. Azt is szerettük volna tudni, hogy a havi járulékbevallásban maximum 8000 vagy 8100 forintot fog-e elfogadni a kitöltő program. Választ azonban nem kaptunk.

Angyal József szerint nem a NAV hibázott, hanem jogalkotói baki történt. Ha már kerekítési szabályt iktattak be, azt úgy kellett volna meghatározni, hogy azért a havi összeg továbbra is a napi összeg harmincszorosa maradjon.

A NAV egyébként késésben van a januári bevalláshoz szükséges adminisztrációs háttér biztosításával, a 2108-as bevalláshoz még csak a bevallás nyomtatványképe, és kitöltési útmutatója elérhető, az ellenőrző szoftver nem, pedig január 13-ig azt is közzé kellett volna tenni. A januári bevallásokat amúgy február 12-ig kell benyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik