Gazdaság

Teljes tanácstalanságban volt a család a fiuknak küldött NAV-os levél miatt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Olvasónk fia 19 éves, tavaly érettségizett, most technikusi képzésben tanul tovább nappali tagozaton, hogy szakképesítést szerezzen. Ez alapján jár utána a családi pótlék, kapott diákigazolványt és a szülők úgy tudták, egészségbiztosítása is van. Ezért lepte meg nagyon őket, hogy január elején levelet kapott a srác a NAV-tól, miszerint megszűnt a jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásra. Hacsak nem fizet egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami tavaly havi 7710 forint volt, idén kereken 8000 forint.

Elvileg biztosított

A NAV-nál azt a tájékoztatást kapták, hogy az adóhatóság a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatközlése alapján küldte ki a levelet. A technikusi képzést végző iskola igazgatója pedig az anya szerint azt mondta, hogy ők nem mulasztották el a NEAK felé a jelentési kötelezettségüket – minden, a technikusi képzésben részt vevő diáknak kiállították az iskolalátogatási igazolást, és elküldték az alapkezőlőhöz. Az anya szerint az iskolavezető azt is mondta, hogy a diákok 90 százaléka kapott NAV-os felszólítólevelet.

A NEAK ügyintézője kedvesen arról tájékoztatta őt, hogy az iskolalátogatási igazolást le kell adni az ügyfélszolgálatukon. Arra is felhívta a figyelmét az ügyintéző, hogy amennyiben egy tanuló többek igazolását is bevinné egyszerre, ne felejtsenek el egyesével meghatalmazást írni. A hölgy hozzátette még, vigasztalja az anyát a tudat, hogy nem ő az első telefonáló ez ügyben. Sőt, készségesen át is kapcsolta, hogy tudjon időpontot foglalni. Kapott is, február 2-re.

Kifuthattak volna az időből

A február 2-vel egy gond volt: nem tudták, hogy addig is kaphat-e ingyenes orvosi ellátást a gyerek, ha valami történik. Azért nem tudták, mert bár a NAV-os levél első oldalán azt írják, 2020. 12.16.-tól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie a tanulónak, a második oldalon, ahol a fizetési kötelezettséget részletezték, már 2020. augusztus 12. szerepelt az első esedékességnél, és az idei január 12-i határidő az utolsó, a hatodik volt a sorban. Ez utóbbi határidők alapján tehát a tanulónak január 12-re már összegyűlik hathavi tartozása, ha nem fizet, így onnantól nem jogosult ingyenes egészségügyi ellátásra.

Vagyis nem tudták, hogy ha csak február 2-án tudja beadni a papírjait, ami után „valamikorra” helyreállítják a jogviszonyát, és mindeközben történik vele valami, ami egészségügyi ellátást igényel, akkor azt ki kell-e fizetnie. Amikor erre rákérdezett az anya a NEAK-nál, állítása szerint azt mondták neki, hogy ha nem fizet járulékot, akkor az egészségügyi ellátásért fizetni kell. És legfeljebb majd utólag visszatérítik. Az anya megnézte a gyerek NAV-os folyószámláját is (az EBEV-en), ott azonban nem lelte nyomát tartozásnak. Teljes tanácstalanságban volt a család, mit tegyenek.

ITM: jár a biztosítás

Megkerestük a NAV-ot és a NEAK-ot is, kell-e fizetniük azoknak a diákoknak, akik hasonló képzésben vesznek részt, és ilyen tartalmú NAV-os levelet kaptak, ha igen, mikortól, és mennyit. Kérdeztük azt is, ha nem fizetnek, és egészségügyi problémájuk akad, valóban kell-e fizetniük az ellátásért. Illetve, hogy az esetleg feleslegesen befizetett pénzeket hogyan, mikor kapják vissza. A NEAK-tól külön azt is tudakoltuk, hogy miért nem az iskolákkal, vagy más módon, de központilag rendezik le a problémát, miért a diákoknak kell egyesével, vagy meghatalmazással bevinniük az iskolalátogatási igazolásokat. Válasz nem érkezett egyik szervtől sem.

Végül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) fordultunk, ahonnan gyors és egyértelmű válasz érkezett:

A szakképzésben nappali tagozaton tanulók részére jár az egészségbiztosítás. Felsőbb évfolyamokon, duális partnernél végzett tevékenység után a tanuló munkaszerződése alapján biztosított a jogviszony.

Aztán a családot kerestük, lett-e azóta megoldás. Kiderült, hogy végül nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot, helyette az anya megtalálta a módját, hogyan intézze el online az ügyet. A Személyre szóló Ügyintézési Felületen (SZÜF portál) ügyfélkapun keresztül sikerült elérnie, hogy rendeződjön a gyerek jogviszonya. A tajügyintézésen belül egy e-mail küldésével megkifogásolták, hogy fiukat egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezték. Választ nem kaptak, de mostanra már azt jelzi a NEAK rendszere (ahol bárki ellenőrizheti, érvényes-e a tajkártyája), hogy a fiúé rendben van, 2020. 07.01.-től látszik az új hallgatói jogviszony, és már nincs járulékfizetési kötelezettsége.

Ettől függetlenül a srác beviszi február 2-án a tanulói jogviszony-igazolást a NEAK-hoz, biztos, ami biztos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik