Gazdaság

Pattanásig feszült a légkör a Dunaferrben

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Az ISD Dunaferr hr-igazgatója, Dr. Sevcsik Mónika pár napja  azonnali hatállyal felmondott a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőinek. Azóta pattanásig feszült a légkör a cégnél, a dolgozók rosszul élik meg az érdekképviseleti vezetők eltávolítását, és hogy még mindig nem kapták meg a teljes decemberi bérüket. A cégvezetésért folyó belharcban is van új fordulat.

Kíváncsiak rá, miért rúgta ki a Dunaferr a szakszervezeti vezetőket? A szakszervezet weboldalán közzétette az alelnök, Győri Gábor nevére szóló dokumentumot, amelynek indoklásából az derül ki, hogy

  • részben igazolatlan hiányzás miatt mondtak fel neki, illetve azért, mert a szakszervezeti vezetőként őt megillető munkaidő-kedvezményt a cégvezetés szerint csak részben fordította érdekképviseleti tevékenységre.
  • Felrótták az alelnöknek azt is, hogy támogatta a belhatalmi harcban a cégvezetés által ellenségnek kikiáltott Tatyana Taruta igazgatósági tag törekvéseit. Ezek a cégvezetés szerint jogtalanok, fenyegetőek, bizonytalanságot keltenek a munkavállalókban és a cég partnereiben, akik emiatt visszavonulót fújtak állítólag.
  • Nehezményezték, hogy a szakszervezeti vezető elfogadta a Tatyana Taruta által felkínált felügyelő bizottsági tagi jelölést.
  • A cégvezetés szerint a szakszervezeti vezető szándékosan, de legalábbis súlyos gondatlansággal veszélyeztette a céget sajtóban tett nyilatkozataival.
  • Nem tetszett nekik továbbá az sem, hogy a szakszervezet belső közleményeiben támadta, kritizálta a cégvezetést.

A szakszervezeti vezetők tisztsége egyébként nem szűnik meg azzal, ha a cég felmond nekik, illetve nem kell, hogy a szakszervezet vezetői a cég munkavállalói legyenek. Tehát ők a felmondástól függetlenül továbbra is a szakszervezet vezetői.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán a 24.hu-nak azt mondta, a szakszervezeti vezetők munkaviszonyának megszüntetését, illetve azt, hogy nem engedik be őket a gyárba jogszerűtlennek tartják, ezért bírósághoz fognak.

Jogszerű volt-e az azonnali felmondás?

A Pozderka Ügyvédi Iroda szerint, hogy jogszerű volt-e a munkáltató részéről a felmondás, azt kívülről nehéz megítélni, annak eldöntése a bíróság dolga. Általánosságban azt írták, a szakszervezeteket munkaidő-kedvezmény illeti meg, minden 2 tag után havi 1 óra. A munkaidő-kedvezményt a szakszervezet által megjelölt munkavállaló veheti igénybe. A kedvezményt a munkavállaló annak érdekében kapja, hogy szakszervezeti érdekképviseleti tevékenységet végezzen a kedvezmény ideje alatt, tehát erre az időre felmentik a munkaköre szerinti munkavégzés alól. Amennyiben a szakszervezetnek van elég tagja és ez által elég munkaidő-kedvezménye, úgy egy, vagy több munkavállalóhoz csoportosítva a kedvezményt, őket teljes munkaidő-kedvezményben részesíthetik. A nagyobb szakszervezeteknél ez bevett gyakorlat és teljesen jogszerű.

A munkaidő-kedvezmény igénybevétele alatt a munkavállaló nem a munkáltató érdekében végez munkát és nem is utasítható a munkáltató által, azaz a munkavégzés hiánya a kedvezmény igénybevétele alatt nem lehet felmondás indoka. Ilyen esetben is el kell számolni azonban a munkaidővel, és a kedvezmény igénybevételével, a munkaügyi szabályban lefektetett módon. Amennyiben a biztosított idő alatt részben vagy egészben nem végez érdekképviseleti tevékenységet a munkavállaló, úgy azon időre jogosulatlanul számolja el a munkaidő-kedvezményt.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség tárgyalna a Dunaferrel

Csütörtökön a Vasas elnöksége bejelentkezett a Dunaferrhez, kollektívszerződés-tárgyalásra. László Zoltán azt mondja, azért tették meg ezt, mert a sajtóból értesültek, hogy velük szívesen tárgyalna a cégvezetés, csak a helyi szakszervezettel nem. A Vasas elnöksége tárgyalni szeretne például arról, hogy a kollektív szerződés szerint a szakszervezetnek biztosított irodákat, telefonokat miért nem teszik elérhetővé. Nem mehetnek be ugyanis a gyár területére az elbocsátott szakszervezeti vezetők.

Mivel a cégvezetés felmondta augusztusban a kollektív szerződést, az elméletileg februárban megszűnik. (Kivétel, ha a bíróság kimondja, hogy Tankhilevich a felmondás időpontjában nem volt cégvezető, ezért nem mondhatta fel a kollektív szerződést. Emiatt a szakszervezet perelt.) Ha megszűnik, akkor számos, a kollektív szerződésben rögzített jog, jelentős jövedelemelemek is megszűnnek, ami hátrányosan érintené a dolgozókat. A Vasas Szakszervezet ennek elébe menve tudni szeretné, hogy vannak-e a cégvezetésnek tervei egy új kollektív szerződésre.

Ezen kívül tudni szeretnék, mi lesz a dolgozók ügyes-bajos ügyeivel. Ne felejtsük el, hogy már harmadik hónapja csak részletekben fizeti ki a Dunaferr a béreket és a juttatásokat, és a decemberi bér második részlete még nem érkezett meg a dolgozók számláira. A cégvezetés ígérete alapján lehet, hogy csak karácsony után kapják meg. Az emberekben ott van a félsz, mi van, ha soha nem kapják meg a bérük második részletét.

Olyan erők, indulatok szabadultak el, amire nem számított a cégvezetés. A dolgozók elfogadhatatlannak tartják a szakszervezeti vezetők elbocsátását. Pattanásig feszült a légkör

– jellemezte a körülményeket László Zoltán.

Patthelyzet

Kitért arra is, hogy a jelenleg „birtokon belül” lévő menedzsment, az orosz Evgeny Tankhilevich és csapata megtámadta a bíróságon azt a cégbírósági iratot, amely az ukrán Tatyana Taruta által kinevezett igazgatótanácsi tagok, illetve felkért felügyelőbizottsági tagok bejegyzését kérte. Emiatt felfüggesztették az új vezetők cégbírósági bejegyzését. Ezt a céges belső hírek alapján Tankhilevichék győzelemként kommunikálták, holott csak egy automatikus eljárásról van szó, amelynek végkimenetele még nem ismert.

Vagyis jelenleg továbbra sincs legitim cégvezetés, egyedül Tatyana Taruta vezetői bejegyzése érvényes, Evgeny Tankhilevich megbízatása szeptember 30-ig szólt. Vagyis nincsenek meg a törvényes működés feltételei, ami miatt a cégbíróság korábban a Dunaferr kényszertörlését is kilátásba helyezte.

Mint a helyi szakszervezet weboldalán felhívta rá a figyelmet, a felügyelő bizottság akkor sem felelne meg az előírásoknak, ha a tagok cégbejegyzése megtörténne. Ahhoz vissza kellene venni a kirúgott szakszervezeti vezetőket, mivel előírás, hogy az fb-tagok harmada munkavállaló legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik