Gazdaság

Néhány hónap alatt több ezer Airbnb-lakás tűnt el Budapestről

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Kemény éve van a rövid távú lakáskiadással foglalkozóknak: nem elég, hogy a kormány és a főváros is korlátozná a piacot, a koronavírus-járvány miatt a szektor a túlélésért küzd.

Ribarics Ádám a Budapest Residence vezetője, cégük a járvány előtt még közel kétszáz budapesti lakás kiadásával, üzemeltetésével foglalkozott. Az általuk kezelt lakások tulajdonosainak 40-50 százaléka viszont az utóbbi időben átnyergelt az Airbnb-ről a hosszú távú lakáskiadásra, és Ribarics becslése szerint 20-30 százalék biztosan nem is tér majd vissza a rövid távú kiadáshoz. Ennek megfelelően már látszik, hogy tömegesen jelentek meg a havi 100 ezer forintért bérelhető ingatlanok Budapesten, a jó részük pedig a Rentingo.com szerint korábbi Airbnb-lakás.

A Budapest Residence lakásainak jelenleg 20-30 százaléka foglalt, ezeket kivétel nélkül magyarok bérlik. Igaz, hogy ők hosszú távra veszik ki a lakásokat, de mivel az árak nagyon mélyen vannak, a cég bevétele a megszokotthoz képest 80 százalékkal esett vissza. Ribarics szerint máris kijelenthető, hogy az Airbnb-lakások száma a korábbi szint 60-70 százalékra csökken majd Budapesten.

A drasztikus zuhanás már tapasztalható:

Budapesten 2015 őszén 5200 szállást kínált az Airbnb, 2020 nyarára ez a szám kis híján megduplázódott. Most viszont megint közelebb állunk az öt évvel ezelőtti adathoz, miután a rövid távon kiadott lakások piacát figyelő oldal szerint jelenleg a fővárosban valamivel több mint 7 ezer Airbnb-lakás van.

Mint az alábbi térképen látszik, a legdurvább csökkenés értelemszerűen a fő turistacélpontnak számító belső kerületekben figyelhető meg. Csak a VII. kerületben több mint ezer lakás tűnt el a piacról néhány hónap alatt. De a VI. kerületben is sokan áttérhettek a hosszú távú lakáskiadásra, ott harmadával csökkent az Airbnb-n elérhető lakások száma.

Ribarics Ádámék viszont már látják a fényt az alagút végén. Rövid időn belül 300 foglalás érkezett hozzájuk áprilisra és májusra, miután kiderült, hogy tavaszra már érezhető lehet a koronavírus elleni védőoltatások hatása. Zömében angolok és írek csaptak le az apartmanokra.

Rege Mihály, a Felelős Szálláshelykiadók Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta, az Airbnb-vel foglalkozó vállalkozók nagy részének a határok szeptemberi lezárása volt az utolsó csepp a pohárban. Ő is megemlítette, hogy sokan a hosszú távú lakáskiadásra váltottak, várakozása szerint a csúcsidőszakhoz, tehát például a tavalyi nyárhoz képest csupán a lakások 40-50 százaléka lesz a piacon még jövő április, május környékén is.

A foglalható napok korlátozása az Airbnb-piac kinyírását jelentené

A kormány elsősorban a szállodaipar megsegítése, a főváros pedig az albérletárak csökkentése érdekében akarja szabályozni a rövid távú lakáskiadást. Az ingatlan.com tavaly megvizsgálta, hogyan hatott a lakbérekre a lakáshotelek térnyerése. A Forbes által közölt adatok alapján egy 50 négyzetméteres lakás bérleti díját havonta átlagosan 13-27 ezer forinttal drágította meg az Airbnb elburjánzása a belső kerületekben.

A módosításokról az önkormányzatok dönthetnek, de nem sietik el a dolgot, úgy tudjuk, az idén nem is lesz döntés az ügyben. Viszont amíg korábban több vezető politikus, például Fürjes Balázs  államtitkár és Karácsony Gergely főpolgármester is az időkorlát bevezetését támogatta, most elképzelhetőnek tűnik, hogy csak enyhébb korlátozások lesznek.

Ribarics Ádám is tagja az egyik szövetségnek (FSZKSZ), amelyik együttműködve az önkormányzati operatív munkacsoporttal, a korlátozások kidolgozását előkészíti. Elmondta, hogy már több kerület képviselője is célzott arra, nem feltétlenül akarják a foglalható napok számát korlátozni, mert ezzel a feketegazdaságot erősítenék. Inkább olyan intézkedésekben gondolkoznak, mint az éjszakai ügyeletes ellenőrző testület, amely a lakóközösség rendelkezésre állna problémák esetén, vagy egy francia minta alapján működő szénmonoxid- és zajszintmérő okoseszköz.

Ez a szegmens is a létért küzd most, ezért különösen fontos, hogy milyen döntést hoznak az önkormányzatok az Airbnb-zés szigorításával kapcsolatban

– nyilatkozta Rege Mihály, aki azt tapasztalja, hogy a kerületi önkormányzatok rugalmasan és segítőkészen állnak a helyzethez, a főváros részéről viszont inkább ellenséges hangulatot éreznek.

Szerinte megalapozatlan állítások jelennek meg az apartmankiadókkal kapcsolatban, és néhány, a lakásszegénység ellen küzdő szervezetnek is túl nagy a lobbiereje a fővárosban. Hozzátette: a foglalható időszak korlátozása az Airbnb-piac kinyírását jelentené, de a következménye lehetne az is, hogy a szektor átmenne illegalitásba. Mindez emberek tízezreinek a megélhetését veszélyeztetné, amit néhányan teljesen figyelmen kívül hagynak, amikor szociális szempontokról beszélnek – mondta Rege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik