Belföld

Fürjes az Airbnb szigorú szabályozását támogatja, a Hajógyári-sziget északi részén feleslegesnek tartja a védműrendszert

Örömmel odaadnánk a 6 milliárdot a Lánchíd-rekonstrukcióra, ha végre elkezdődne

– többek között erről beszélt Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Népszavának adott interjújában, melyben elmondta azt is, hogy Karácsony Gergely állításával ellentétben nem sarcolják meg a fővárost. Hollik István nemrég megemlítette, hogy a kormány átvenné a Lánchidat, ha a városvezetés rövidesen nem lát neki a felújításnak. Fürjes erre azt mondta, hogy

én nem az ultimátumok, hanem a tárgyalások embere vagyok. Határidőket pedig bizonyosan nem a sajtón keresztül üzenek meg.

Azt még hozzátette, hogy „másfél hónapja nem kapunk válaszokat a Városházától, nem tudjuk követni, hogy mi történik a Lánchíd ügyében”.

Abban viszont egyetértenek Karácsonnyal, hogy a belváros közepén nincsenek jó helyen a szállodahajók, balesetveszélyes és állandó forgalmi dugókat okoz az utasok ki- és beszállítása. Sőt, ugyanazt gondolják a lakások rövid távú kiadásáról is:

Mindketten fontosnak tartjuk, hogy a budapesti elérhető árú bérlakáskínálat érdekében korlátozni kell a rövid távú lakáskiadást, amivel egyúttal megakadályozható a belváros kiürülése is.

Fürjes viszont úgy tűnik szigorúan szabályozná a lakások rövidtávú kiadását, szerinte ugyanis célszerű lenne azt kikötni, hogy „évente 90-120 napnál hosszabb ideig ne lehessen Airbnb-lakásként hasznosítani az ingatlanokat. Ez lefedné a nyári turistaszezont, de ősszel nyitva lennének az egyetemisták előtt.” A lakások rövid távú kiadásával foglalkozók viszont azt mondják, egy ilyen 90-120 napos szabályozás teljesen ellehetetlenítené őket.

A kormány és a főváros is korlátozná a rövid távú lakáskiadást, átalakulhat a belvárosi ingatlanpiac
A kormány a szállodaipar megsegítése, a főváros az albérletárak elszabadulása miatt lépne. Hiába a közös cél, érdemi egyeztetés nem volt a felek között, hamarosan mégis lecsaphatnak az Airbnb-re.

Fürjes meglepődve olvasta Karácsony kijelentését, miszerint számtalanszor megkeresték már fideszes portyázók és fürkészek azzal az üzenettel, hogy békén hagyják Budapestet, ha visszavonul az országos politikától.

Az államtitkár szerint a városházi pletykák pont az ellenkezőjéről szólnak,

ő keresi a fideszes – az ő kifejezését használva – portyázókkal a kapcsolatot, az ígérve: ha Budapest több pénzt kap, akkor ő visszalép az országos politizálástól.

Fürjes beszélt arról is, hogy a kormány és főváros közösen döntsön a Gellérthegyi sikló megépítéséről, az éves működési nyereséget pedig fordítsák a Gellért téri közpark fejlesztésére, fenntartására.

A Hajógyári-szigeti védműrendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy

a sziget északi részére felesleges, kártékony, ráadásul nagyon drága az árvízvédelmi rendszer kiépítése. A sziget északi része maradjon a lakosság számára nyitott közpark és sportolási terület, amit időnként elönthet az ár.

Élőlánccal üzentek a kormánynak a Hajógyári-szigeten
A kormány védműrendszer kiépítését tervezi a szigeten, ez viszont komoly pusztítással járna. Ez az, amit sokan nem szeretnének.

kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik