Gazdaság

Jön a négynapos munkahét egy multicégnél, teszt jelleggel

MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

Az elmúlt néhány évben a világon néhány cégnél próbaképpen bevezették a négynapos munkahetet, ahol a heti – általában – 40 órát négy napba sűrítik, de cserébe három egybefüggő napuk lesz pihenni, ügyeket  intézni és a családra a munkavállalóknak. A fizetés változatlan.

Most pedig egy nagy multicég is kíváncsi rá, hogyan hat a négynapos munkahét a dolgozóik teljesítményére, hatékonyságára. A fogyasztási cikkeket gyártó Unilever tesztelési céllal Új-Zélandon vezeti be a négynapos munkahetet – vette észre a Portfolio.hu. A bérük nem csökken a dolgozóknak.

Ez ott csupán 81 alkalmazottat jelent, ennyien dolgoznak az Unilever új-zélandi leányvállalatánál. „Az ottani vezető a közleményben kifejtette, hogy a régi felfogások a munka világában már idejétmúltak és nem felelnek meg a mai céloknak. A mostani lépéssel a munkateljesítményt szeretnék majd mérni, nem az időt.”

A teszt most decemberben kezdődik, egy  évig tart, és utána kielemzi az eredményeket a multicég. Az alapján dönt majd arról, hogy esetleg más országban is bevezesse-e a négynapos munkahetet a világszinten 150 ezer embert foglalkoztató vállalat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik