Gazdaság

Megint a Matolcsy család barátja lett a befutó az MNB kommunikációs tenderén

Beliczay László / MTI
Beliczay László / MTI

Ismét Száraz István cége, a Frank Digital végezheti az MNB kommunikációs feladatait, ők nyerték meg ugyanis a 2020-2021-es időszakra kiírt közbeszerzési pályázatot, kétmilliárd forint plusz áfa összegben, és már a szerződést is aláírták.

Előzőleg a 2019. október 7. és 2020. december 31. közötti időszakra írhatott alá egy nettó 1 milliárd 950 millió forintos keretszerződést a Matolcsy család barátjaként ismert Száraz cége a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bankkal. Az idén azonban ezt a szerződést kicsit még ki is bővítették, majdnem hárommilliárd forintig. De már a 2017-es tenderen is részesei voltak az akkor elnyert ugyancsak nagy értékű keretszerződésnek.

A most elnyert keretszerződés szerint a feladatuk lesz a többi között az MNB Pénzmúzeumához, a pénzügyi tudatosság növeléséhez, az MNB Zöld Bank koncepciójához kapcsolódó kommunikáció ellátása, és közösségi médiakampányok szervezése is.

A Frank Digitalt az Opten adatai szerint 2014-ben alapították, és mindössze ketten dolgoznak benne. Nettó árbevételük az utóbbi években egyre csökkent, 2017-ben még a másfél milliárd forintot közelítette, aztán 2018-ban már hajszállal egymilliárd forint alá került, tavaly pedig 0,2 milliárd forint árbevételt jelentettek a mérlegükben. Az utóbbi adatból arra lehet következtetni, hogy a tavaly ősszel elnyert keretszerződésből csak egy kis részt tudtak lehívni 2019-ben. Adózott eredményük eközben 122 millió forintról 3 millió forintra olvadt, majd tavaly 84 millió forintot tett ki a mérleg szerint.

Száraz István baráti kapcsolatban áll a jegybankelnök fiával, Matolcsy Ádámmal, aki tőle vette meg a kormányközeli Origo nevű portált kiadó New Wave Media Csoportot. Az adásvétel után néhány nappal Száraz azt állította, Frank Digital nevű cégén is túlad, ez azonban nem lehetett túl komoly elhatározás. Ugyan a cég minősített többségét 2017 júliusában eladta Osváth Eszternek, 2018 novembere óta azonban ismét Száraz, illetve az ő tulajdonában lévő DryCom Informatikai Tanácsadó Kft. nevű cége a Frank Digital egészének tulajdonosa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik