Gazdaság

Három hetet késett a lakáskassza-kiutalás, de két hónap is lehetett volna belőle

Olvasónk azt hitte, az előírt határidőben megkapja megtakarítását a tervezett lakásfelújításhoz, ám csalódnia kellett. Mint kiderült, hibázott, de nem csak ő, hanem a Fundamenta is.

Olvasónk a lakáskassza-megtakarítását lakásfelújításra szánta – a három hónapos kiutalási határidőt figyelembe véve előre meg is beszélte a mesterekkel, hogy mikor jöhetnek elkezdeni a munkát. A biztonság kedvéért azonban a kiutalási időszak lejárta előtt egy hónappal felhívta a Fundamentát, hogy megérdeklődje, biztosan megérkezik-e a pénze az általa remélt időpontban. Ekkor szembesült vele, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy tervezte.

Bő másfél hónap után derült ki, hogy lemaradt az aláírás

A Fundamentához június 18-án érkezett meg olvasónk nyilatkozata, melyben kérte lakáskassza-szerződése megszüntetését, megtakarítása kiutalását, normál, 3 hónapos felmondási idővel. Június 24-én kapott is egy visszaigazoló emailt, hogy megkapták a felmondási nyilatkozatot, és annak feldolgozását június 19-én meg is kezdték, azzal, hogy az esetleges hiánypótlásról postai úton tájékoztatják.

Olvasónk nyugodtan várt, úgy gondolta, sínen van az ügye. Csak bő másfél hónappal később derült ki, hogy nincs. A Fundamenta ugyanis csak augusztus 10-én adta postára a hiánypótlásról szóló levelet, holott 30 napon belül meg kellett volna küldeni. A Fundamenta lapunknak elismerte, hogy ezzel hibáztak.

A hiánypótlást azért küldték olvasónknak, mert mint kiderült, júniusban elfelejtette aláírni a felmondási nyilatkozatot. Belátta, ez nagy hiba volt – a hiánypótlásnak pedig augusztus 19-én tett eleget. Ekkor még mindig bízott abban, hogy szeptember 18-án a számláján lesz az évek alatt összegyűjtött megtakarítása.

A hiánypótlás beleszámít a kiutalási időszakba

A lakástakarék-pénztárakról szóló törvény szerint a kiutaláshoz a megtakarítónak nyilatkoznia kell. A 2017. június 30-ig megkötött szerződéseknél a kiutalási időszak 3 hónap, a későbbieknél 2 hónap. A kiutalási időszakba beleszámít a hiánypótlás is. Soron kívüli kiutalást (30 napon belül) mint írtuk, 3 százalékos díj fejében lehet igényelni.

Csak az aláírástól számít a kiutalási határidő

A biztonság kedvéért olvasónk a várt kifizetés előtt körülbelül egy hónappal felhívta az ügyfélszolgálatot, ahol olyat közöltek vele, amire egyáltalán nem számított. Azt mondták, hogy augusztus 19-től ketyeg csak a három hónap. Szeptember 16-án emailben is megerősítette neki a Fundamenta, hogy a lakás-előtakarékossági szerződés kifizetését november 20-án fogják teljesíteni. Kénytelen volt tehát közölni a mesterekkel, hogy csúszás lesz. Viszont azt továbbra sem értette, hogy a hiánypótlás hogyan lóghat túl a három hónapon. Olvasta másik lakástakarékos cikkünket, ezért keresett meg minket, hozzájárulva, hogy a Fundamenta kivizsgálja ügyét.

Megkeresésünkre Szabó Linda Tatjana igazgató azt írta, az ügyfélszolgálat helyesen tájékoztatta olvasónkat. A jogszabályoknak megfelelően azért csak augusztus 19-től indul a felmondási idő, mert akkortól állt rendelkezésre a szándékot hitelesítő, jogilag megalapozó, aláírt felmondási nyilatkozat.

Az MNB is megerősítette, a felmondási idő a hiánytalan dokumentáció beérkezésétől számítódik. Ezt egyébként írják a felmondási nyilatkozaton is. A Ptk. vonatkozó szabályai szerint pedig ha egy szerződés írásbeli alakhoz kötött, akkor legalább a szerződés lényeges tartalmát írásba kell foglalni, és a szerződő feleknek az okiratot alá kell írniuk. Nemcsak a szerződés megkötése, hanem annak módosítása és megszüntetése is csak a meghatározott alakban érvényes – tette hozzá az MNB.

Ezek szerint a hiányzó aláírás miatt jogos lett volna, hogy csak november 20-án kapja meg olvasónk a megtakarítását. Viszont mivel a Fundamenta is hibázott azzal, hogy késve küldték ki a hiánypótlási értesítőt, és ez megkeresésünk révén kiderült, így végül soron kívül, két napon belül, október 6-án teljesítették a kifizetést. Az igazgató hozzátette, normál panaszkezelés keretében is ugyanígy jártak volna el.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik