Gazdaság

A Dunaferr a dolgozók megértését kéri, de nem tudja betartani az ígéretét

A dunaújvárosi vasmű azon cégek közé tartozik, amelyek a koronavírus-válság alatt is folyamatosan képesek voltak termelni. Ennek ellenére az ISD Dunaferr a nehézségekre hivatkozva nem tudja tartani a bérmegállapodásban tett ígéretét az egyhavi „szabadságpénz” kifizetésére. A szakszervezet hajlott a kompromisszumra, cserébe kompenzációt kért, de nem kapott.

A Dunaferr-dolgozók minden évben a májusi bérrel, június 10-éig kapják meg az úgynevezett „szabadságos pénzt”, ami a kollektív szerződésben is rögzített juttatás, egyhavi bérnek megfelelő összegű lehet. A gyár menedzsmentje az acélipari válságra hivatkozva az idén már a bérmegállapodásnál halasztást kért, július 10-i kifizetést. Ebbe a dolgozók és a szakszervezet is beleegyeztek, ám mostanra kiderült, a munkáltató nem tudja teljesíteni ezt a vállalását sem. Új ajánlatukat a szakszervezet nem fogadta el, mégis úgy tűnik, az lesz, amit a cégvezetés akar. A vasasok szerint kollektív szerződést sért a munkáltató.

Három részletben fizetné a gyár a szabadságpénzt

Az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, Tankhilevich Evgeny június 17-én levélben értesítette a dolgozókat arról, hogy bár a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség nem fogadta el a cégvezetés által szabott feltételeket, a gyár mégis ragaszkodik hozzá, hogy három részletben, júliusi 10-én (bruttó 200 ezer forintig), augusztus 10-én (bruttó 200 és 380 ezer forint között) és augusztus 31-én (a fennmaradó összeget)  fizessen. A szabadságpénz a távollétre át nem váltott fennmaradó szabadságos bér, egyhavi bérnek megfelelő összeg lehet, és a munkavállaló igénye szerint pénzben vagy SZÉP-kártyában adja a munkáltató.

A cégvezető két oldalról indokolta döntését a dolgozók megértését kérve. A Dunaferrnek jelentős nehézségeket okoz az évek óta tartó acélipari válság, amihez hozzájött még a koronavírus-válság, a felvevőpiacok leállása, a megszakadt beszállítói kapcsolatok. A cégvezető szerint ez szinte megbénította a vállalatot. Hogy ez mit jelent, nem részletezte, viszont leveléből az is kiderült, hogy mindennek ellenére fenn tudták tartani a folyamatos termelést, ami nem kis bravúr lehetett. A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Győri Gábor megerősítette lapunknak, nem volt náluk leállás, a veszélyhelyzet alatt folyamatosan termelt a gyár, dolgoztak az emberek.

A szakszervezet szerint meglett volna a pénz a kért kompenzációra

A Vasasok egyébként a dolgozókkal egyetértésben azt elfogadták, hogy csak három részletben kapják meg a szabadságos pénzt, viszont kompenzációként kértek egyszeri, 20 ezer forintos jutalmat. Mint Győri Gábor elmondta, a dolgozók nagyon számítottak a szokásos egyösszegű kifizetésre, és nehezményezik, hogy ez nem teljesül.

A mintegy 4200 kollektív szerződés alá eső saját dolgozóra a kompenzációs kérés teljesítése nagyjából 98 millió forintba kerülne, és a szakszervezet szerint meg is van rá a fedezet, az elmaradt Vasas és Kohász nap, amelynek költségét megspórolta a gyár. Ezenkívül azt kérték még, hogy a júliustól 2 százalékkal mérséklődő szociális hozzájárulási adóból (ami megtakarítás a cégnek) 1 százaléknyit fordítsanak alapbérfejlesztésre. A cégvezető olvasatában ezzel a Vasas teljesíthetetlen feltételeket szabott. A gyárban működő másik érdekvédelmi tömörülés, a Dunaferr Ifjúsági Szervezete elfogadta a cégvezetés feltételeit.

Győri Gábor azt mondja, a Vasast nem értesítette hivatalosan a menedzsment arról, hogy a beleegyezésük nélkül meghozták a döntést. Erről csak a dolgozóknak írt levélből értesültek. Márpedig ha a a cégvezetés a szakszervezet hozzájárulása nélkül módosítja a kollektív szerződést, az nem szabályos. Hozzátette, nem ez az első eset, hogy ha bajban van a cég, semmi más lehetőséget nem lát a menedzsment, mint hogy a dolgozók hozzanak valamilyen áldozatot. A dolgozóknak és a szakszervezetnek is elegük van abból, hogy bármilyen gazdasági probléma adódott az utóbbi tíz évben, a munkáltató csak egy lehetőséget látott, azt hogy a dolgozók mondjanak le valamiről, vagy halasszák el kollektív szerződésben is rögzített járandóságuk kifizetését.

A szakszervezet borítékolta, ha a munkáltató valóban nem tartja be a kollektív szerződést, minden törvényes eszközt meg fognak ragadni a dolgozói jogok megvédésére.

Kiemelt kép: Dolgozók táblalemezek csomagolását végzik az ISD Dunaferr Zrt. meleghengerüzemében Dunaújvárosban. Fotó: Kovács Attila /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik