Gazdaság

Súlyos bajban a Dunaferr, több száz fős leépítés jön

Durva válság jön, a dunaújvárosi acélműben már azt is tudják, hogy több száz áldozat lesz. Egyik olvasónk juttatta el hozzánk azt a levelet, amelyben Evgeny Tankhilevich a Dunaferr cégvezetője keddi dátummal bejelentette, leépítés következik a cégnél. A lépést a mintegy fél éve fennálló komoly gazdasági és pénzügyi veszteségekkel indokolta. Így fogalmazott:

A helyzet komoly és súlyos, a tét pedig a vállalat jövője.

Kitért rá, hogy a 2019-es év rendkívüli kihívások elé állította az európai acélgyártókat, és hogy a 2008-as válság óta még soha nem volt ennyire súlyos a helyzet. A legnagyobb acélfelhasználó iparágak visszaesése keresletcsökkenést okozott, miközben emelkedtek a vasérc- és szénárak. Többek között emiatt az idei második negyedévtől a termelés visszafogására kényszerültek az acélgyártók, köztük a Dunaferr is, azonban a cégvezető szerint az elhúzódó válságra ez önmagában már nem megoldás.

A Dunaferr társaságcsoport az idei első negyedévtől jelentős veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni, amelyekre már nem nyújt fedezetet a 2017-2018-ban képzett tartalék, ezért döntött a cég a leépítés mellett. Az elbocsátás elsősorban az adminisztrációt és a karbantartás területét érinti majd. Ezt megkeresésünkre a szakszervezet is megerősítette.

A tizenharmadik havi bér is veszélyben lehet

Evgeny Tankhilevich kitért arra is, hogy az európai acélgyártók már hónapokkal ezelőtt 10-20 százalékos létszámleépítéseket jelentettek be, például a US Steel Kassa, a Tata Steel és az ArcelorMittal is. Innen nézve a Dunaferr késésben van. A levél szerint kormánysegítséget is várnak.

Van egy kódolt mondat is a levélben, mely szerint a cégvezető még májusban azt kérte a dolgozóktól, hogy a „szabadságos bért” is hadd fordítsák a beruházások finanszírozására. Annyit tett még hozzá, hogy az érdekképviseletek „közömbösen reagáltak” a kérésre.

Megtudtuk, a szabadságos bér a tizenharmadik havi bér egyik fele, amit nyáron kellett volna kifizetni, de a cégvezetés azt kérte, ezt most fizethessék decemberben, amikor a második részlet, a „karácsonyi bér” is esedékes. Az alapján, hogy a cégvezetés a beruházások finanszírozására szeretné fordítani a szabadságos bért, elég kétséges, hogy végül megkapják-e a dolgozók decemberben a tizenharmadik havi pluszpénzt. A cégvezető egyébként kitért arra is, hogy a béremelkedések miatt is megnövekedtek a költségeik. Idén két számjegyű emelés volt a cégnél:

13 százalékos fizetésemelésről döntöttek a Dunaferrnél
A szakszervezetekkel szerdán írták alá a bérfejlesztési megállapodást.

300-400 dolgozót küldhetnek el a Dunaferrtől

László Zoltán a Vasas Szakszervezeti Szövetség (VSZSZ) alelnöke megkeresésünkre elmondta, még folynak az egyeztetések, de az egészen biztos, hogy lesz leépítés. A részletekbe még nem avathatott be pont emiatt, de annyit elárult, hogy az egyik olyan területről, ahol jelenleg mintegy 800-an dolgoznak, küldhetnek el 300-400 dolgozót. Az elbocsátás közvetve érintheti a beszállítókat is, így összességében akár 500 ember munkája is megszűnhet a szakszervezet szerint.

Az egész acélipar bajban van, és ez csak a folyamat eleje, hiszen az acélipar adja az alapanyagot a szerszám-és gépgyártáshoz, amelyekkel aztán gyártani lehet dolgokat például az elektronikai, vagy autóiparban.

Mint írtuk, nem régiben az Electrolux 800 fős leépítést jelentett be. László Zoltán már akkor azt mondta, hogy számos munkahely kerülhet veszélybe:

VSZSZ: Az Electroluxszal elindult valami, ami rengeteg munkahelybe fog kerülni
László Zoltán szerint a folyamatok nem állnak le, az ipar változik.

Most arról számolt be, hogy több helyen folynak már bújtatott leépítések, ami azt jelenti, hogy először a kölcsönzött dolgozókat küldik el, illetve létszámstopot vezetnek be. A szakszervezet ezen információk alapján úgy látja, hogy nagy válság közeledhet, amely számos iparágat érinthet, az autóipart és beszállítóit is.Egyelőre nem látni, mitől fordulhat meg a folyamat, csak annyi biztos, hogy nagy a baj.

Még idén sor kerülhet a leépítésre

Utoljára 2013-ban volt nagyobb, 1500 fős leépítés a Dunaferrnél – akkor a 7500 fős létszámból küldtek el ennyit. László Zoltán szerint azóta inkább kiszervezések voltak. Jelenleg 4000-5000 fő dolgozhat a cégnél. Hogy pontosan hányan, azt próbálja pontosítani a szakszervezet, mert nem könnyű megmondani. Számos kft.-ből áll ugyanis a cégcsoport, több tulajdonosa van, köztük máltai, svájci, orosz és ukrán jogi személyek – tette hozzá.

A szakszervezet úgy tudja, hogy a Dunaferr már a múlt héten bejelentette a munkaügyi hivatal felé a csoportos létszámleépítést. Ezt egyébként 30 nappal korábban kell megtenniük a cégeknek, ennek alapján még idén sor kerülhet az elbocsájtásokra.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik