Gazdaság

Mészáros luxus vadászházat épített a Hanság közepén

A Hanság egyik legszebb részén építettek hatalmas vadászházat Mészáros Lőrincék, állítólag a vastag pénztárcájú vadászoknak. De a luxusépület más célra is megfelel.

Luxus vadászházzal gyarapszik Mészáros Lőrinc birodalma a nyugati határszélen: a 24.hu értesülése szerint 12 szobás, butikhotelnek is beillő, lehallgatásbiztos kétszintes épület nőtt ki a krisztinabereki tó partján. A helyiek monumentális építkezésről beszélnek, azt mondják, rohamtempóban folytak a munkálatok, és ott jártunkkor, augusztus közepén magunk is azt tapasztaltuk, hogy egymást érték a méretes munkagépek.

A komoly tereprendezés eredménye impozáns, fákkal körülölelt hosszúkás horgásztó, medre terméskövekkel kirakva, közepén beugró földnyelv filagóriával, a partján pedig a tó teljes szélességében magasodik a vadászház, luxuskivitelben. Azóta ismét felkerestük az építkezést, és hatalmas haladást tapasztaltunk. Hétfőn is nagy volt a sürgés-forgás a területen, hemzsegtek a parkoló autók és a munkások, de már elkészültek a belső utak, térkövezések, úgy tűnt, az utolsó simításokat végzik a komplexumon, maga a vadászház már szinte olyan, mint a látványterven:

Látványterv Újrónafő Önkormányzatának benyújtott dokumentumból. Készítő: Regioplan Kft.

Olyan biztonsági rendszert építettek ki, hogy egy egér se fér át rajta, senki se láthatja, milyen VIP-vendégeket fogadnak, és akár helikopterrel is érkezhetnek – mondta a beruházást közelebbről ismerő forrásunk, sejtetve, mi értelme van a nagyszabású építkezésnek az isten háta mögött, pontosabban az egykori lápvilág, a lecsapolt Hanság kellős közepén, a Mosonmagyaróvár és Újrónafő határán fekvő krisztinabereki tó partján.

A 86-os úttól durván 6 kilométerre található tóhoz eddig széles, viszonylag jó minőségű murvás úton lehetett eljutni, ezt használták a jóval a tó előtt fekvő, az egykori uradalom majorjából alakult Krisztinaberek néhány portájának lakói, akikben fel sem merült, hogy köves úton közlekedhetnek belátható időn belül. Augusztus vége felé azonban hirtelen munkagépek vonultak fel, és nagy sebesen elkészült az 5-6 méter széles aszfaltút, egészen a vadászházig. Amelyre az építési engedélyt nem Mészáros Lőrinc, hanem az érdekeltségébe tartozó mezőgazdasági cég, a Lajta-Hanság Zrt. kérte. Az egykori állami gazdasághoz 25 ezer hektár vadászterület tartozik, amit a vadászni vágyóknak Mészáros egy másik érdekeltsége, a Vért Vadászati Kft. ajánl, honlapján azonban cikkünk írásakor még nem volt nyoma a luxusépítménynek, csak négy szobát és egy lakosztályt említettek.

Fotó: Farkas Norbert/24.hu

Újrónafő mindent megadott, amit Mészárosék kértek

Újrónafő korábbi rendezési terve alapján a méretes ingatlan nem kaphatott volna engedélyt, azonban tavaly az önkormányzat a társaság kérelmére módosította a szabályozást – tudta meg a 24.hu. A 6,2 hektár nagyságú terület jelentős részén egy bányató található, azt keskeny földnyelv határolja a telken belül. Ez a hatalmas tó az esztétikum és a horgászati lehetőségek mellett nagy szolgálatot tesz: mivel teljes területe beleszámolható a zöldfelületbe, a terület beépítettsége egy százalék alatt marad papíron, a zöldfelület aránya pedig 94 százalékos lesz.

 

A korábbi településrendezési terv a tavat vízgazdálkodási területbe, az azt körülvevő telekrészt pedig gyepterületbe sorolta, míg a helyi szabályozási terv a terület egészét vízgazdálkodási területként jelölte meg. Ez azért lehetett volna probléma, mert az utóbbi úgynevezett beépítésre nem szánt terület, vagyis arra építési engedélyt nem vagy csak kivételes esetben lehet szerezni. Ezt a gondot gyorsan megoldották: beruházói kérésre az újrónafői önkormányzat a teljes ingatlant átsorolta a beépítésre nem szánt különleges szabadidős terület övezetbe. Ez azonban még mindig csak félmegoldás volt: a településkép védelméről szóló rendelet a be nem épített területeken előírta, hogy – erdei kilátó és magasles kivételével – az épületek párkánymagassága nem haladhatja meg a 4,5 métert. Csakhogy Mészárosék kétszintes vadászházának párkánymagasságát 6,6, a teljes magasságát 7-7,5 méteresre tervezték, de ez sem volt akadály: tavaly novemberben az önkormányzat megszavazta a rendezési terv módosítását.

Kérdésünkre, miért tett készségesen eleget a befektetői kéréseknek az újrónafői vezetés, Kertész Attila polgármester azt írta:

A beruházás remélhetőleg hozzájárul a környék turisztikai élénküléséhez, ez által önkormányzatunk adóbevételének gyarapodásához is.

Ami a turizmust illeti, a Lajta-Hanság Zrt. válaszából az derült ki, hogy a vastag pénztárcájú vadászokra fókuszálnak. Érdeklődésünkre annyit közöltek, hogy az épület a nagyvadas területre érkező vadászok elszállásolására szolgál majd, de nem reagáltak a szobaszámot firtató kérdésre, és arra sem, pontos-e az információ, amely szerint 1,5 milliárd forintot költ a társaság a beruházásra. Ez elég komoly invesztíció lenne a cég méreteihez képest. A Lajta-Hanság 2019-ben, amikor minden rekordját megdöntötte, 4,2 milliárd forint árbevételt és 543 millió forint adózott eredményt mutatott ki, ami messze jobb az előző öt év teljesítményénél: korábban egy évben sem érte el a forgalom a 3,8 milliárd forintot, a nyereség pedig 65 és 310 millió forint között mozgott.

Fotó: Farkas Norbert/24.hu

Vadászkörökben egyébként a Lajta-Hanság területeit nem tartják különlegesnek, de azt elismerik, hogy minden van, apró és nagyvad egyaránt, legfőbb értékeként pedig a kiváló vaddisznó-törzsállományát emelik ki. Krisztinaberek a nagyvadas Észak-Hansági részen található, a Vért leírása szerint „a tőzeges, mocsaras láperdőkkel, láprétekkel tarkított vadászterületet kedveli a gímszarvas is, de igazán a vaddisznó érzi otthon magát. A náddal, jágerkenderrel borított rekettyésekben nem ritkák a 8-9 éves vadkanok.”

Az érintetlen természeti környezet – bár magántulajdonban van – sokáig vonzotta a kirándulókat és horgászokat, a lapunk által megkérdezett horgászok azonban úgy tudják, vége a jó világnak. „Higgye el, nem fog itt horgászni senki” – világosított fel egyikük, aki úgy tudja, 22 ezer forintra srófolják a napijegy árát. Ennyi pénzt pedig nem fognak fizetni érte az egyszerű horgászok. A napijegy árát az határozza meg, aki a tó halgazdálkodási jogával rendelkezik, és ha nem akarja, hogy „hívatlanok” látogassák a vízpartot, akkor ezt bevett szokás szerint úgy oldják meg, hogy durván felemelik a napijegy árát.

Helyszíni tapasztalataink alapján

  • a 86-os úttól a tóig vezető 6 méter széles aszfaltutat a legutóbb Szijjártó Péter jachtoztatása miatt a címlapokra került Szíjj László fő cége, a Duna Aszfalt kivitelezte.
  • A vadászházhoz vezető bekötőútnál felhalmozott, még érintetlen térkő csomagolásán a Viastein felirat virított. A cég Balázs Attila és Dicső László tulajdona, mindkét üzletember a NER-hez köthető: előbbi Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinccel is üzletelt, érdekeltsége milliárdos állami támogatást kapott, utóbbi pedig turisztikai megbízásaival és napelem-bizniszével köthető a kormányközeli elithez.
  • Az épület a Mészáros-gyerekek egyik kisebb cége, a Fejér Tervező Kft. jegyzi.

A projektbe bevontak kiválasztását firtató kérdésünkre a Lajta-Hanság azt állította, hogy az építkezéshez nem vettek igénybe sem állami támogatást, sem állami hitelt.

A több mint hathektáros terület egyébként néhány éve még az államé volt, 2012 áprilisában vette meg az állami Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.-től Simicska Lajos, pontosabban az akkor még az ő érdekeltségében lévő Lajta-Hanság Zrt. Bukása után Simicska gigászi birodalmának legnagyobb része hol néhány vargabetű után, hol közvetlenül Mészáros Lőrinchez került. 2018 végén a miniszterelnök felcsúti milliárdos barátja közleményben jelentette be, hogy magánemberként megvásárolja Simicska agrárbirodalmát, a Mezort Zrt. vezette mezőgazdasági vállalatcsoportot, benne a Lajta-Hanság Zrt.-vel.

Fotó: Farkas Norbert/24.hu

A tó és a környező terület nem volt mindig oligarchák játszótere: mielőtt a Lajta-Hanság Zrt. Simicska Lajoshoz került volna, a bányató partján gyerekeket táboroztattak, erdei iskolákat tartottak. Szabadidőparkról és arról álmodtak, hogy Mosonmagyaróvár tüdeje lehetne. Most biztonsági őrök vigyázzák a területet.

A környékbeliek biztosak benne, hogy kiszorulnak a horgásztóról is, noha a 22 ezer forintos horgászjegy tervét sem az önkormányzat, sem a Mészáros-cég nem erősítette meg. A Lajta-Hanság Zrt. arra a kérdésünkre sem reagált, hogy a vadászház szerepet kap-e a közpénz-tízmilliárdokból finanszírozott 2021-es, Semjén Zsolt-féle vadászati világkiállítás során.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik