Gazdaság

Igazi pénznyelő Mészáros horvátországi luxusvillája

Az Mfor.hu szerint az elérhető céges dokumentumok és beszámolók alapján tavaly mindössze 6 kuna —  jelenlegi árfolyamon — 278 forint árbevételt tüntetett fel az a gyakorlatilag alvócég, amely Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos horvátországi luxusvilláját birtokolja.

2016-ban derült ki, hogy egy évvel korábban Orbán Viktor miniszterelnök barátja egy horvátországi luxusingatlannal gazdagodott. Mészárosnak polgármesterként még vagyonnyilatkozatot kellett leadnia, amiben ténylegesen szerepelt egy Vir szigetén lévő ingatlan, a szóban forgó luxusvilla azonban Ugljan szigetén található. Az ingatlan kivitelezője 2016-ban a hvg.hu-nak megerősítette, hogy Mészáros Lőrinc a tulajdonos, amit egy évvel korábban 2,2 millió euróért, vagyis akkori árfolyamon számolva 700 millió forintért vásárolt meg.

A villát bár lehet, hogy magánszemélyként vásárolta meg, a Direkt36 szerint a Mirno More horvát cég nevére íratta az ingatlant, a cég tulajdonosa pedig a Mészáros-házaspár által birtokolt Talentis Group Zrt.

A lap szerint a 2018-as 170 ezer kuna után tavaly a 6 kunás bevétel mellett már 229 ezres (mintegy 10,6 millió forintos) ráfordítást számoltak el a cégben. Ebből

  • a legnagyobb tétel az amortizációs költség, 124 ezer kúna (5,7 millió forint),
  • 70 ezer kúnát tesz ki az anyagjellegű ráfordítás (3,2 millió forint),
  • 29 ezret a személyi jellegű ráfordítás, mely az előző évi több mint duplája lett tavaly (3,2 millió forint),
  • 6 ezret pedig egyéb költségként számoltak el (ez 1,3 millió forint).

A  Mirno More vesztesége 229 ezer kunára, vagyis 10,6 millió forintra rúgott tavaly. Az előző évek hasonló előjelű eredményei miatt a cégnek óriási mínuszban van a saját tőkéje, több mint 8,5 millió kuna (394 millió forint). Emellett a tartozásállomány sem jelentéktelen összeg: 2018-hoz képest 200 ezer kunával 12,8 millióra nőtt (ez több mint 593 millió forint).

Kiemelt kép: domusgradnja.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik