Gazdaság

Megmarad a vékonyfalú zacskó, csak nagyon drága lesz

Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára a Növekedés.hu-nak beszélt arról, hogy az egyszer használatos műanyag csomagolószerekre vonatkozó törvényi szigorítás elfogadható a környezetvédelem miatt, de a csomagolóanyagokra kifizetendő termékdíj jelentősen emelkedik.

Mint ismert az Országgyűlés elfogadta az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokra vonatkozó szabályozást, ezzel kapcsolatban Nagy Miklós úgy fogalmazott:

Fontos, hogy azt eredeti törvényjavaslat szerint az 50 mikron alatti falvastagságú zacskókat vagy szatyrokat tiltották volna be, de szerencsére ezt sikerült módosíttatni. Így az unió által is támogatott kompromisszum szerint 15 mikron alatti falvastagságú szatyrokat, zacskókat továbbra is lehet gyártani, illetve használni, cserében viszont jelentősen felemelték a termékdíjat.

Hozzátette: a nem lebomló termékek esetében 57 forintról 1900 forintra emelték a kilogrammonként fizetendő összeget. Lebomló anyagból készült termékek esetében eddig nem volt termékdíj, mostantól viszont kilogrammonként 500 forint terheli a zacskót, szatyrot. A szakember szerint a végösszeget a fogyasztók fizetik majd,

hiszen éppen ezen csomagolószerek visszaszorítása volt a cél. Ha ugyanis a zöldség vagy pékáru mellett lévő leszakítható zacskó után fizetni kell valamennyit a vásárlónak, akkor meggondolja, hogy használja-e azokat, illetve hogy egy-egy zacskóba ne csak egy-egy terméket tegyen.

A magyar vásárlók környezettudatosságával kapcsolatban elmondta:

Ha felmérés készül, akkor mindenki környezettudatos, mindenki elfogadja a drágább, de környezetbarátnak mondott csomagolást. Amikor azonban ténylegesen be megy a boltba, akkor szinte mindenki a legolcsóbb megoldást választja.

Nagy Miklós szerint hasonló figyelhető meg a másik oldalon a gyártói oldalon is: először kérnek valami környezetbarát megoldást, majd amikor meglátják az árat, akkor azonnal visszakoznak.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik