Gazdaság koronavírus

Kiderült, milyen jegygyűrűket választottak a szerelmesek a járvány alatt

A Növekedés.hu számolt be róla, hogy a békeidőben évi 80 milliárd dolláros gyémántpiac 25 százalékkal csökkenhet az idén. Mint írják: az Egyesült Államokban új divat van terjedőben: a lánykérés, eljegyzés során a szerelemtől ittas fél letérdelni letérdel ugyan, viszont a gyűrűben a szokásos gyémánt helyett hamis kő ragyog.

Az Egyesült Államokban ugyanis zárva voltak az ékszerboltok is, ráadásul a teljes ellátási lánc leállt. A gyémánt érzelmi kérdés, így hiába próbálkoztak a kereskedők az online értékesítések fellendítésével, kép alapján nem jellemző a drágakő-vásárlás. A globális gyémántpiac nagyságát évi 80 milliárd dollárra becsülik. A dél-afrikai bányák, az indiai csiszolók, az amszterdami és antwerpeni osztályozók, a londoni Hatton Garden és a New York-i Diamond District kiskereskedői kénytelenek voltak beszüntetni tevékenységüket a járvány miatt.

A lap szerint nehezíti a helyzetet, hogy a gyémánt „előállítása” időigényes folyamat az egyes munkafolyamatok más-más kontinensen történnek, a szállítás a még meglévő korlátozások miatt nehézkes és a biztosítási költségek is megemelkedtek. Az Alrosa, a világ legnagyobb gyémántbányász cége nemrég közölte, hogy első negyedéves profitja 90 százalékkal zuhant és kénytelen volt termeléscsökkentést elrendelni az óriási oroszországi Lomonoszov bányában. A második legnagyobb kitermelő, a De Beers bejelentette, hogy az idén 25-27 millió karát mennyiséget tud kibányászni, ami 20 százalékkal kevesebb, mint a társaság előrejelzése volt. A szállítás nehézségei miatt a De Beers a múlt hónapban törölte egyik legnagyobb hagyományos eseményét, a botswanai gyémántvásárt.

A Gemdax nevű ágazati tanácsadó cég előrejelzése szerint az idén a globális kereslet több mint 25 százalékkal csökken a tavalyihoz viszonyítva.A kereskedők próbálkoznak az online értékesítések felfuttatásával, az eladások 90 százaléka azonban fizikai formában valósul meg.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik