Gazdaság

A katások miatt nehezebb lehet a nyugdíjrendszer fenntartása

Ma már több mint félmillió egyéni vállalkozó van Magyarországon. Közülük a katások számára igénybe vehető kedvezményes adózási rendszer azonban nem jelent biztosítékot nyugdíjas évekre, ugyanis rendkívül alacsony összeg kerül a vállalkozó nyugdíjalapjába. Egyre növekvő arányuk a munkaerőpiacon a teljes nyugdíjrendszerre hatással lehet – írja közleményében az OTP nyugdíjpénztár.

De miből lesz a nyugdíj?

Az utóbbi öt évben folyamatosan nőtt az egyéni vállalkozók száma Magyarországon, a KSH adatai szerint 2020 áprilisában már 540 ezernél is többen választották ezt a vállalkozási formát. Márciusi adatok szerint (Napi.hu) az egyéni vállalkozók közül már több mint 391 ezren katáztak.

A kisadózók három tételes adó közül választhatnak, másodállásban havi 25, főállásban pedig havi 50 vagy 75 ezer forint adót kell fizetniük. A kedvezményes adózás azonban hosszú távon nehézségeket jelenthet: a 25 ezer forintos adóösszeget például egyáltalán nem számítják bele a nyugdíjalapba. Az 50 ezer forintos adó pedig jelenleg mindössze 98 100 forint, a 75 ezer forintos pedig 164 ezer forint járulékalapot jelent.

Mint az Államkincstár is írja oldalán:

  • a nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati idő megállapításánál a főállású kisadózói jogviszony teljes időtartamát figyelembe kell venni (azaz 1 év kata = 365 nap szolgálati idő), ezzel szemben
  • a nyugellátás összegének számításához – a minimálbérnél alacsonyabb ellátási alap következtében – a teljes szolgálati időnek csak arányos része vehető figyelembe.

A nyugdíjpénztár azt hangsúlyozta, hogy kizárólag a nyugdíjszámítás szempontjából jelenleg (50 ezer forintos adó mellett) egy katás nap alig több, mint 0,6 napnyi szolgálati időnek számít. Tehát ha valaki idén egész évben katás, akkor a nyugdíjszámítás szempontjából 365 nap helyett idén csak 222 nap szolgálati időt szerez. 2016-ban még 267 napnyi, 2017-ben 257 napnyi, 2018-ban 250 napnyi, 2019-ben 236 napnyi volt a katások nyugdíjszámításnál figyelembe vehető szolgálati ideje.

Nyugdíj: már a NAV is azzal riogat, hogy bajban lesznek a katázók
Magasabb adó fizetésére nógat az adóhatóság, de hiba van a levelükben.

Arra is kitérnek, hogy a főállású katások egy része a járványhelyzet miatt adómentesítést kapott, de ez nem érinti biztosítotti jogviszonyukat, így ez az is beszámít a nyugdíjukba.

A nyugdíjpénztár főosztályvezetője, Horpácsi Krisztina arra hívja fel a figyelmet, hogy a katásoknak időben kell gondolniuk nyugdíjas éveikre. Ha előre takarékoskodnak, azzal kulcsfontosságú nyugdíjaskori jövedelemkiegészítésre tehetnek szert.

A bank Öngondoskodási Indexe alapján egyre kevesebben, már csak 86 százaléknyian dolgoznak hagyományos munkavállalóként. A katások folyamatosan növekvő aránya pedig az alkalmazottak nyugdíjára is befolyással lehet, mivel kisebb összeggel járulnak hozzá a nyugdíjalaphoz, nehezebbé válhat az ellátási rendszer fenntartása.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik