Gazdaság

Felmérés készült a nyugdíjasok pluszpénzéről

Idén év elején 2,8 százalékos nugdíjemelés volt, és mint nem régiben beszámoltunk róla, nagyon úgy tűnik, hogy idén semmilyen pluszpénzt nem kapnak a nyugdíjasok novemberben. Mivel a GDP-növekedés nem valószínű, hogy 3,5 százalék felett lenne, esélytelennek tűnik a nyugdíjprémium. És az inflációs előrejelzések alapján nem valószínű korrekció, azaz utólagos, januárig visszamenőleges nyugdíjemelés sem. A 13. havi nyugdíj első heti összege pedig csak 2021-ben érkezhet.

Úgy tűnik, idén egy fillér pluszt sem kapnak a nyugdíjasok
Tavaly a nyugdíjasok egy összegben átlagosan körülbelül plusz 32 ezer forintot kaptak.

A nyugdíjas fogyasztói kosár eddig átlagosan 4,1 százalékkal drágult idén, az áprilisi élelmiszerárakat nézve pedig a növekedés 8,7 százalékos a KSH szerint. Bár a koronavírus-járvány a nyugellátások folyósítását nem veszélyezteti az átlagban alig 140 ezer forintos ellátás mellett a kiegészítés elmaradása rosszul érinti majd az időseket – állapítja meg a Napi.hu. Megbízásukból a Pulzus Kutató készített reprezentatív közvélemény-kutatást arról, vajon ilyen körülmények között kellene-e idén pluszpénzt adni a nyugdíjasoknak.

A felmérés szerint a lakosság 71 százaléka véli úgy, hogy jár a pénz. 54 százalék szerint azért kell kifizetni, mert az időseknek szükségük van rá, 17 százalék pedig költségvetési oldalról közelíti meg a kérdést és azt mondja, hogy van rá keret, indokolt az extra juttatás. A magyarok 20 százaléka szerint viszont van ennél fontosabb cél is, 9 százalék pedig úgy véli, hogy túl nagyra nőne a költségvetés hiánya. Összesen tehát az emberek 29 százaléka nem adna pluszpénzt a nyugdíjasoknak.

Kocsoportonként nézve a válaszokat a 60 évnél idősebb lakosság – akik közül a legtöbben kapnának a pénzből – 92 százaléka helyeselné a kifizetést. 77 százalék a szükséget, 15 százalék pedig a költségvetési mozgásteret említette fő okként. A 18-39 évesek közül már csak 54 százalék, míg a 40-59 évesek körében 65 százaléka ért egyet ezzel. A negyven év alattiak harmada szerint van ennél fontosabb is.

Kiemelt kép: 24.hu / Farkas Norbert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik