Gazdaság koronavírus

A CSOK-ot és a babavárót is bukhatják azok az egyéni vállalkozók, akik ideiglenesen szüneteltették tevékenységüket

A Bankmonitor nézte meg, mi vár azokra a kisadózókra, akik nem kerültek be a kormány kedvezményezettjei közé. Mint ismert, a  március 20-ai kormányrendelet szerint mintegy 26 tevékenységi körben nem kell a kisadózóknak (katásoknak) március, április, május és június hónapra tételes adót fizetniük. Fontos, hogy ez nem befolyásolja a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot és az ellátások összegét. A kedvezménnyel csak azok a vállalkozók élhetnek, akik 2020. februárban már katások voltak.

Sok katás nem élhetett ezzel a lehetőséggel, bevételeik mégis elapadtak az elmúlt hónapokban. Mivel a katások több mint 90%-a egyéni vállalkozó, számukra adott a lehetőség, hogy egy hónaptól két évig szüneteltessék a tevékenységüket. Ez azzal jár, hogy amikor teljes hónapban szünetel a tevékenység, akkor arra a hónapra nem kell megfizetniük a 25, 50 vagy 75 ezer forintos kata adót.

A Bankmonitor.hu szakértői felhívják a figyelmet: egy ilyen szüneteltetés alapjaiban befolyásolja a hitelképességet lakáshitel, személyi kölcsön, csok támogatás vagy éppen Babaváró igénylése esetén. A bankoknak egy új hitel kihelyezésekor ugyanis meg kell vizsgálniuk, hogy az ügyfél rendelkezik-e a hiteltörlesztő megfizetéséhez szükséges jövedelemmel, illetve a jövedelemforrás megfelelően stabil-e ahhoz, hogy várhatóan a futamidő végéit teljesíteni tudja a szerződésben vállalt feltételeket. Éppen ezért szigorúbbak a bankok sok esetben a határozott idejű munkaszerződéseknél, illetve ezért hitelezik most nagyobb elővigyázatossággal az egyéni vállalkozókat és a válsággal leginkább érintett ágazatokban dolgozókat.

Kiemelik: a bevételek elmaradása miatt szüneteltetett egyéni vállalkozás aligha számít stabil jövedelemforrásnak, ezért a bankok a szüneteltetés alatt nem hitelezik az egyéni vállalkozókat. A szüneteltetés vége sem jelent azonban feltétlenül azonnali hitelképességet, a bankok ilyenkor egyedileg — a szüneteltetésben töltött idő, az ismét aktív hónapok száma és a céges múlt alapján — döntenek a hitelezhetőségről.

További probléma, hogy míg a kormányrendeletben felsorolt tevékenységeket végző vállalkozások az adó alóli mentesség idejére is folyamatos tb-jogviszonnyal rendelkeznek, addig a szüneteltetéssel a jogviszony automatikusan megszűnik. Ez egyrészt kellemetlen, mert így havonta 7710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük, másrészt ezzel megtörik a tb-jogviszony folyamatossága,

ami pedig feltétele a csok-nak, a falusi csok-nak és a Babaváró hitelnek is.

A folyamatos tb-jogviszony azt jelenti, hogy az előírt időtartamon belül összesen nincs 30 napnál több megszakítás. Vagyis, ha például egy katás egyéni vállalkozó több hónapra szünetelteti a tevékenységét, akkor az otthonteremtési támogatások ezen feltételének a jelen állás szerint már biztosan nem tud majd megfelelni.

Kiemelt kép: Bruzák Noémi/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik