Gazdaság koronavírus

Matolcsy még mindig gazdasági növekedést jósol

Noha mások mellett az Európai Bizottság is világszerte példátlan gazdasági visszaesést jósol, Magyarország pedig hét százalékos csökkenéssel számol az idei évre, Matolcsy György MNB-elnök továbbra is azt mondja, hogy nálunk nem visszaesés, hanem növekedés lesz idén, a jegybank tartja a 2-3 százalékos növekedési prognózisát.

A Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Matolcsy elmondta: az európai prognózisokkal foglalkozó pénzügyi-gazdasági intézmények között kettő a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) és a magyar kormánynál is optimistább: ilyen a lengyel jegybank és az MNB, ők gyorsan zuhanó és gyorsan visszapattanó, azaz „V-alakú” gazdasági hatással számolnak.

A magyar kormány 3 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít idén, ezzel szemben Matolcsy szerint az első negyedév nem lesz rossz, a második negyedév elég szörnyű számokat produkál, a harmadik és a negyedik negyedév pedig megfejeli a korábban kiesett teljesítményt. Ezért merik azt mondani, hogy Magyarországon 2-3 százalékos növekedés lesz 2020-ban – fejtette ki.

Szerinte ezt erősíti az a tény, hogy a magyar gazdaság döntő többsége működik, még a mélypontot jelentő áprilisi hetekben is működött, amellett, hogy vannak válságban lévő területek, ilyen a turizmus és az ahhoz szorosan kötődő vendéglátás, vagy a kulturális ágazat, rendezvényszervezés, valamint a szállítás egy része.

Orbán Krisztián: 2020 nagy korszakváltás lesz, nagy gazdasági válság előtt áll a világ
Orbán Krisztián közgazdász szerint azok az országok jönnek ki sikeresen a koronavírus-járványból és a gazdasági válságból, ahol megvan a lakosokban az államba vetett hit. Nemcsak pénz kell, hanem képesség is.

Kitért arra, hogy a kiskereskedelmi forgalomban, a fogyasztásban az eurozónához képest 10 százalékos többlete van a magyar fogyasztásnak az első negyedévben, szerinte  ez is a versenyképességet erősítő pozíció.

A járvány miatt a jegybank még kedvezőbb feltételekkel újból meghirdette a 2013-ban bevezetett növekedési hitelprogramot (NHP) NHP Hajrá! elnevezéssel. Eddig több tucat szerződést kötöttek a pénzintézetek, reményeik szerint több ezer, vagy több tízezer ilyen szerződést kötnek majd vállalkozásokkal. Főként bérfizetésre vették igénybe a cégek a hitelt, a nyári hónapokban a beruházási, fejlesztési cél kerül már előtérbe – mondta.

A héten elindított jegybanki kötvényvásárlási program sikeres volt, néhány nap alatt elérte azt a hatást, amit talán máskor hónapokig sem lehet elérni: a hosszú állampapír-hozamokat 3,3 százalékról 2 százalékra nyomta le –  ismertette.

Kép: Fülöp Dániel / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik