Gazdaság koronavírus

Példátlan gazdasági visszaesést jósol az Európai Bizottság

Nagyon súlyos, 7,7 százalékos gazdasági visszaesést vár az idei évre az Európai Bizottság a koronavírus miatti válság következtében az eurózóna 19 tagállama átlagában, amit gyors növekedés követhet majd – közölte a brüsszeli testület a mai tavaszi előrejelzései között, amiről a Portfólió számolt be.

A dokumentum szerint az olasz gazdaság számai különösen aggasztóak, 9,5 százalékos recesszió mellett 11 GDP-arányos államháztartási hiány várható, és 158 százalékosra robban az adósságráta.

Az Európai Bizottság összefoglalója szerint a koronavírus-járvány alapjaiban rázta meg a globális és az uniós gazdaságot, és igen súlyos társadalmi-gazdasági következményekkel jár. Mind uniós, mind nemzeti szinten gyors és átfogó szakpolitikai válaszintézkedések valósultak meg, ám az uniós gazdaság idén még így is példátlan mértékű recesszióra számíthat.

Az EU gazdasága a várakozások szerint 2020-ban 7,5 százalékkal zsugorodik, míg 2021-ben megközelítőleg 6 százalékkal bővül. Az EU-ra és az euróövezetre vonatkozó növekedési előrejelzések a 2019. őszi gazdasági előrejelzéshez képest mintegy kilenc százalékponttal lefelé módosultak.

Az uniós gazdaságot ért sokk szimmetrikus olyan értelemben, ha úgy gondolkodunk, hogy a világjárvány az összes tagállamot érintette.

Magyarország esetében az előrejelzés hét százalékos csökkenéssel számol az idei évre, míg jövőre hat százalékos növekedéssel kalkulálnak.

Ez a jelentés az index cikke szerint jóval nagyobb visszaeséssel számol, mint a magyar kormány. Utóbbi ugyanis a kedden közölt adatok szerint 3 százalékos GDP visszaesést valószínűsít idén.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik