Gazdaság koronavírus

30-60 ezer forint a teszt ára, ami nélkül nem lehet orvoshoz, kórházba menni

Bár újraéledhet a félig lefagyott egészségügy mától, de ez igencsak nehézkes lesz, főként amiatt a megkötés miatt, mert nem sürgős beavatkozást igénylő esetben csak negatív koronavírusteszttel rendelkező beteget fogadhat az ellátórendszer. Kevés a hely, ahol csinálnak ilyen tesztet, és annak is borsos az ára.

A nem sürgős és a vírus átadása szempontjából kockázatos beavatkozásokat tehát csak úgy lehet elvégezni – az állami és a magánszolgáltatóknál is –, ha a beteg fel tud mutatni negatív koronavírustesztet, és ez a feltétele a kórházi betegfelvételnek is. Miközben idő sem nagyon volt erre felkészülni, hiszen a múlt csütörtökön jelentette be ezt a kormány.

Jelenleg a piacon féltucat magánszolgáltató végez ilyen vizsgálatot, az árak 30 és 60 ezer forint közöttiek. További gondot okoz, hogy miután a PCR-vizsgálat minősített laboratórium nélkül nem végezhető, a magánszolgáltatók sem tudnak korlátlan számú tesztet vállalni – írja a Népszava.

Ráadásul az sem tisztázott, ki viseli a teszt költségét. Jelenleg nyolc laborban végzik a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megrendelt vizsgálatokat, több magánlabor eddig csak kórházaknak, egészségügyi intézményeknek csinálta a – napi maximum 1-2 ezer – teszt kielemzését, elvégzését.

Egy magán fogorvos arra is felhívta a figyelmünket, hogy ha ő tesztet rendel, annak eredményéről 36 óra múlva szerezhet legkorábban tudomást, addig kellene a pácienst a rendelőben tartani, vagy ha hazaengedik, másnap már tesztelhetné újra. A közszolgáltatásban is kérdésesnek tartják, hogy hol fogják elvégeztetni azt a tesztet, amely már feltétele annak, hogy valaki befeküdjön a műtétre. Emellett azt is szóvá tették, hogy a betegeknek előírják a vírusmentes állapot igazolását, de az egészségügyi dolgozók kötelező teszteléséről nincs szó az újraindítás feltételei között

– írta a lap.

Frissítünk!

Az Emmi az RTL Klub és az ATV esti híradójával közölte, a tesztet, amennyiben közfinanszírozott szolgáltatáshoz kell, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák, vagyis a betegeknek nem kell fizetniük érte, a mintát pedig a mentőknek kell levenniük.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik