Gazdaság

Megbukott a miskolci kukakirály – uniós pénzekért kartelleztek

Kőkemény kartellt göngyölített fel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a hulladékbizniszben, közleménye szerint az összejátszó cégek többségére a törvény alapján kiszabható maximális bírságot rótta ki.

Az évek óta tartó vizsgálat végén a GVH a vétkesnek talált cégekre összesen több mint 860 millió forintnyi bírságot szabott ki. A versenyhivatal megállapította, hogy öt vállalkozás jogsértő magatartást tanúsított a jellemzően uniós támogatású pályázatok keretében hulladékkezelésre szolgáló gyűjtőedények, gépjárművek és berendezések beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárásokban.

2014-ben és 2015-ben a JUMBO LOG Kft., a RESTONE Kft., a Profi-Bagger Kft., az M-U-T Kft. valamint a MENTO Kft. uniós támogatású közbeszerzéseken  úgy indultak, hogy jogsértő tartalmú információkat osztottak meg egymással, egyeztették árajánlataikat, illetve előre meghatározták a nyertes vállalkozást. A kartellel kapcsolatos bizonyítékokra a hivatal a társaságoknál folytatott helyszíni kutatás során bukkant rá.

A hatóság a törvény alapján kiszabható maximális versenyfelügyeleti bírságot rótta ki a legtöbb érintett cégre.  30 százalékkal csökkentette azonban az úgynevezett egyezségi eljárás keretében együttműködő, a jogsértést elismerő és jogorvoslati jogáról lemondó JUMBO LOG Kft., a RESTONE Kft. és a Profi-Bagger Kft. bírságát.

Az egyezségi eljárás lényege, hogy a GVH csökkenti a bírság összegét, ha az eljárás alá vont vállalkozás elismeri jogsértését az elé tárt bizonyítékok alapján, valamint lemond további egyes eljárási jogairól és a bírósági jogorvoslatról, hozzájárulva az eljárások gyorsabb és kevesebb erőforrást igénylő lezárásához. Az egyezségi eljárás nemcsak a GVH, hanem a vállalkozások számára is jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

A legnagyobb büntetést a Mento Kft. kapta, 307,7 millió forintot kell fizetnie. A Mento Hercsik István cége, aki Észak-Magyarország egyik legbefolyásosabb üzletembere, a hulladékbiznisz Mészáros Lőrinceként is emlegetik. Cégei rendre viszik a nagy értékű közbeszerzéseket, kapcsolatba hozták az Orbán-család cégével, a Nehéz Kő Kft.-vel, és milliárdos uniós támogatásokból eddig zavartalanul építhette birodalmát. Mint írtuk, a közpénzes favoritnál már tavaly júniusban razziázott a GVH, mert arra gyanakodtak, hogy a cégek egyes hulladékkezelésre szolgáló gyűjtőedények, speciális gépjárművek, berendezések beszerzésére irányuló közbeszerzésekben összejátszhattak, tehát egyeztetve adhattak árajánlatot.

Hajnalban ütött rajta a GVH a miskolci kukakirályon, aki így is százmilliókat kaszál
Hercsik István miskolci vállalkozó kapcsolatai az Orbán-család egyik cégéig érnek, de most kutyaszorítóba került. A pénzeső azért még így sem tudja elkerülni.

A tavaly júniusi hajnali rajtaütés után azonban ment tovább az üzlet, a Mento néhány hónap múlva megint egy nagyobb darabot szakított a közpénzes megrendelésekből. Hercsik fő érdekeltsége az önkormányzati tulajdonú vagyonkezelőtől a miskolci ipari parkban nyert el durván nettó 2 milliárd forint értékű infrastruktúra-építést. Az uniós támogatású projekt része aszfalt burkolatú feltáró út, járda, kerékpárút körforgalommal, közvilágítással, valamint csapadékvíz elvezetéssel, a második ütemben pedig ivóvízvezeték, szennyvízcsatorna és záportározó építése is szerepel.

Mindenkit lenyomott a kukakirály, és most kétmilliárdért építkezhet
Nemrég kartellgyanúba keveredett, de most nyert a miskolci önkormányzatnál.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik