Gazdaság

December 31-ig nyilatkozniuk kell a CSOK-os vállalkozóknak

Írtunk róla nyáron, hogy megváltoztatták a CSOK-os lakásból vállalkozási székhelyeket kizáró szabályt, és hogy akik korábban igényelték a CSOK-ot, és vállalkozási székhely van a lakásukban, azoknak legkésőbb december 31-ig be kell ezt jelenteniük, akkor nem érheti őket szankció. Vagyis nem fordulhat elő velük, hogy kamatostul visszafizettetnék velük a felvett támogatást.

Olvasónk pont ebben a cipőben jár, 2016-ban igényelt CSOK-ot és áfa-visszatérítést új ingatlan építéséhez. Akkor még alkalmazottként dolgozott, de az élet úgy hozta, hogy tavaly ősztől egyéni vállalkozó lett, és megfeledkezve a székhelybejegyzést 10 évig tiltó CSOK-szabályról, az ingatlan címét adta meg székhelyül.

A bank is bizonytalan volt, mit kellene tenni

Idén tudta meg, hogy ez gond lehet, ezért örült neki, hogy a nyári szabályváltozás alapján ebből mégsem lehet problémája. Nemrégiben elment a bankba, hogy megtegye a baj kiküszöbölésére a szükséges nyilatkozatot, de váratlan akadályba ütközött. Ugyanis aki kitölti a nyomtatványt, annak a vállalkozásbejelentésén kívül arról is nyilatkoznia kell, hogy a családi otthonteremtési kedvezményből vásárolt vagy épített új lakás megszerzésének költségeihez nem vett korábban igénybe csekély összegű (de minimis) támogatást. Ilyen támogatásuk vállalkozásoknak lehet. Emiatt számít a CSOK a rendelet szerint de minimis támogatásnak. És ezt a támogatást korábban vette igénybe olvasónk, ahogy az összes vállalkozó is, akinek december 31-ig nyilatkoznia kell.

Megkérdezte a banki ügyintézőt, de az illető is bizonytalan volt, hogy ebben az esetben (vállalkozóvá válás előtt 2 és fél évvel igényelt támogatás) hogyan kell nyilatkozni. Hogy biztos legyen a dolgában, a Pénzügyminisztériumnak is feltette a kérdést. Standard, jogszabályi hivatkozásokkal teletűzdelt levelet kapott válaszul. A Pénzügyminisztérium olvasónknak küldött álláspontja szerint:

A nyilatkozat vizsgálata, miszerint a támogatott személy(ek) a nyilatkozat időpontjában megfelel az 1407/2013/EU bizottsági rendeletben foglalt, a csekély összegű (de minimis) támogatásokra vonatkozó feltételeknek, a hitelintézet hatásköre.

A hitelintézet viszont csak a jogszabály alapján tudja vizsgálni, megfelel-e a CSOK-os vállalkozó a feltételeknek. Olvasónk itt elakadt, mivel a bankja bizonytalan volt. Ő maga pedig úgy látta, az, aki a 2019. nyári módosítás előtt (akár évekkel) igényelte és meg is kapta a CSOK-ot és/vagy az áfavisszatérítést, a nyilatkozat időpontjában nem nyilatkozhat úgy, hogy nem vett korábban igénybe csekély összegű támogatást, hiszen a korábban megkapott CSOK és áfavisszatérítés annak minősül.

Bankokat, szakértőt és a Pénzügyminisztériumot is megkérdeztük, mi a helyes eljárás, miről hogyan kell nyilatkozni. A válaszokban a közös pont az, hogy nem a korábban kapott CSOK-ról kell nyilatkozni, amikor a korábban kapott deminimis támogatásról kérdeznek.

Nem a CSOK-támogatásról kell nyilatkozni

Az OTP azt írta, a kormányrendelet szerint a korábbi támogatás valóban de minimis támogatásnak minősül, de önmagában ez még nem akadálya annak, hogy az ügyfél az új ingatlanba jelentse be a vállalkozását. Álláspontjuk szerint az ügyfél csak akkor nem jelentheti be az új ingatlanba a vállalkozását, ha a lakás megszerzési költségeinek megfizetéséhez igénybe vett de minimis támogatás meghaladja a kormányrendeletben foglalt EU-bizottsági rendeletek és egyéb rendeletek szerinti mértéket. Nyilatkoznia pedig szerintük arról kell, hogy bejelentés esetén ezt az összeget nem haladja meg a már kapott támogatás. A nyilatkozatban új de minimis támogatásként rögzítésre kerül a korábban igényelt támogatás összege is – tették hozzá.

A Budapest Bank szerint a támogatott személynek a CSOK-támogatással érintett ingatlan vásárlásához/építéséhez igénybe vett CSOK-on kívüli de minimis támogatásokról és a más jogcímen igénybe vett (az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló kormányrendelet szerinti állami) támogatásokról kell nyilatkoznia. Azaz arról kell nyilatkozni, hogy CSOK-on kívül nem vett igénybe de minimis támogatásokat.

A Bankmonitor olvasónknak is megírta, a rendelet alapján úgy vélik, a nyilatkozat megtételekor nem kell figyelembe venni az ingatlan megvásárlásához/építéséhez igényelt támogatást, csak az azon kívüli támogatásokat. Szerintük az, hogy a nyilatkozó „korábban” nem vett igénybe támogatást, a CSOK igénybevételét megelőző időszakra utal. A hitelintézetnek azt kell vizsgálnia, hogy a nyilatkozat időpontjában megfelel-e az igénylő a feltételnek, ami alapján a felvett CSOK-támogatás (utólag) de minimis támogatásnak minősül, függetlenül attól, hogy akkor még nem volt az igénylő vállalkozó.

Hozzátették, fentieket nem egyeztették sem a Pénzügyminisztériummal, sem hitelintézettel, csupán szakmai véleményüket rögzítették. A kérdéssel megkerestük a Pénzügyminisztériumot is, de választ nem kaptunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik